Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ruski predsjednik Vladimir Putin u subotu je u Muenchenu oštro kritizirao želju SAD-a za prevlasti nazvavši je "destabilizirajućom" te ekspanzionizam NATO-a koji vrebaju Rusiju i zemlje koje su na putu da budu nove svjetske sile.


- Sjedinjene Države izlaze iz svojih državnih granica na svim
područjima i to je veoma pogubno, nitko više nije siguran jer se nitko ne može uteći međunarodnom pravu, rekao je državni poglavar Ruske Federacije na 43. Konferenciji o sigurnosti koja se održava u Muenchenu.

Vezani članci Branko Bačić, predsjednik Klub zastupnika HDZ-a u Saboru Bačić nakon Predsjedništva HDZ-a izašao pred medije, odgovorio zašto nema šefa: "Sigurno ćete ga to moći pitati" Zoran Milanović Dayton ubačen u deklaraciju samita NATO-a, Milanović: "Nisam zaprijetio. Nakon šest dana ignoriranja naše molbe, riješeno je u pola minute"

Upozorivši unaprijed da će govoriti "bez uvijanja", Putin je kazao: "Jednopolarni svijet ustvari znači samo jedno, jedno središte vlasti, jedno središte sile, jedno središte odlučivanja koje djeluje kao jedini gospodar i jedini vladar i koje će se urušiti samo od sebe", rekao je smjerajući na SAD.

Putin je optužio NATO da tisuće vojnika drži u Rumunjskoj i u
Bugarskoj unatoč zaključenim ugovorima o razoružanju.

Pred izabranim društvom civilnih i vojnih stručnjaka iz četrdesetak zemalja Putin se okomio i na NATO koji, po njegovu mišljenju, ne poštuje ugovore o smanjenju konvencionalnih snaga u Europi.

Govor je odmah naišao na oštru reakciju glavnog tajnika NATO-a Jaapa de Hoopa Scheffera i američkog senatora, republikanca Johna McCaina.

McCain, jedan od mogućih kandidata republikanske stranke za predsjedničke izbore 2008. kratko je uzvratio da je svijet
"višepolaran" i da SAD "nije sam pobijedio u Hladnom ratu".

Odgovarajući na optužbe, glavni tajnik NATO-a odmah je, pomalo zlurado, odgovorio da ne razumije zašto se Rusija boji što se "demokracija i pravna država približavaju njezinim granicama".