Volodimir Zelenskij, Emmanuel Macron i Vladimir Putin (Foto: AFP)
Volodimir Zelenskij, Emmanuel Macron i Vladimir Putin (Foto: AFP) Foto: Afp

Ruski predsjednik Vladimir Putin sastao se prvi puta s ukrajinskim kolegom Volodimirom Zelenskijem u ponedjeljak na summitu u Parizu čiji je cilj postići napredak prema ponovnoj uspostavi mira na istoku Ukrajine.


Uz Zelenskija i Putina na sastanku sudjeluju lideri Francuske i Njemačke, u novom naporu da se okonča sukob u kojem je od 2014. poginulo 13.000 ljudi.

Vezani članci Volodimir Zelenskij (Foto: AFP) Novi ukrajinski predsjednik odgovorio Putinu: "Mi u Ukrajini imamo slobodu govora, slobodne medije i internet" Vladimir Putin (Foto: AFP) Rusija neće osloboditi ukrajinske mornare: "Berlin i Pariz nas drsko optužuju za kršenja ljudskih prava"

Diplomati su ipak oprezni što se tiče rezultata sastanka. Zelenskij ne želi dati prevelike ustupke, a Putin ne voli izvanjske pritiske.

Nakon serije bilateralnih razgovora u Elizejskoj palači, Putin i Zelenskij ušli su u prostor za sastanak s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom i njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, izbjegavajući kontakt očima i bez rukovanja za kamere koje se s nestrpljenjem očekivalo.

Sastanci na vrhu u tzv. 'normandijskom formatu', što upućuje na francusku regiju u kojoj su se čelnici četiriju zemalja prvi put sastali 2014., nisu se održali od 2016.

Nakon ovog sastanka na vrhu, očekuje se konferencija za novinare u 19 sati.

Putin i Zelenskij trebali bi nakon summita imati i razgovor u četiri oka posvećen njihovim nesuglasicama oko plina. (Hina)