Volodimir Zelenskij, Emmanuel Macron i Vladimir Putin (Foto: AFP)
Volodimir Zelenskij, Emmanuel Macron i Vladimir Putin (Foto: AFP) Foto: Afp

Ruski predsjednik Vladimir Putin sastao se prvi puta s ukrajinskim kolegom Volodimirom Zelenskijem u ponedjeljak na summitu u Parizu čiji je cilj postići napredak prema ponovnoj uspostavi mira na istoku Ukrajine.


Uz Zelenskija i Putina na sastanku sudjeluju lideri Francuske i Njemačke, u novom naporu da se okonča sukob u kojem je od 2014. poginulo 13.000 ljudi.

Vezani članci Putinova 'Direktna linija' (Foto: AFP) - 1 Putin: "Ne gubimo nadu da će se dijalog nastaviti i da će libijski sukob biti riješen" Ruski predsjednik Vladimir Putin govori na konferenciji za novinare posljednjeg dana Foruma za pojas i cestu u Pekingu (Foto: AFP) Putin pozdravio zajedničko državljanstvo između Rusije i Ukrajine: "Prije ili kasnije to će dovesti do očekivanog rezultata"

Diplomati su ipak oprezni što se tiče rezultata sastanka. Zelenskij ne želi dati prevelike ustupke, a Putin ne voli izvanjske pritiske.

Nakon serije bilateralnih razgovora u Elizejskoj palači, Putin i Zelenskij ušli su u prostor za sastanak s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom i njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, izbjegavajući kontakt očima i bez rukovanja za kamere koje se s nestrpljenjem očekivalo.

Sastanci na vrhu u tzv. 'normandijskom formatu', što upućuje na francusku regiju u kojoj su se čelnici četiriju zemalja prvi put sastali 2014., nisu se održali od 2016.

Nakon ovog sastanka na vrhu, očekuje se konferencija za novinare u 19 sati.

Putin i Zelenskij trebali bi nakon summita imati i razgovor u četiri oka posvećen njihovim nesuglasicama oko plina. (Hina)