Labudovi, ilustracija
Labudovi, ilustracija Foto: DNEVNIK.hr

Ptičja gripa visokopatogenog zoonotskog karaktera, koja se sa životinja može prenijeti na ljude, pojavila se u jednom slučaju kod uginulog divljeg labuda u Bosanskoj Gradišci na granici s Hrvatskom, potvrđeno je iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.


''Odmah nakon sumnje i prvih pristiglih rezultata bolesti Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede je 4. studenog donijelo rješenje kojim su utvrđene mjere koje se provode na ugroženom području. Sve to u cilju suzbijanja širenja te zarazne bolesti'', pišu u priopćenju, javlja Dnevni Avaz

Vezani članci Zoran Milanović BiH službe o otkazivanju Milanovićeva dolaska: ''Nismo primili niti jednu informaciju o ugroženoj sigurnosti'' Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović o stanju u BiH i Plenkoviću i Milanoviću: ''Bit će velika vještina napraviti pozitivnu sinergiju ta dva karaktera"

Zaraženim područjem smatra se ono od najmanje tri kilometra u promjeru od žarišta, a ugroženim u promjeru od najmanje 10 kilometara. Žarište je mjesto na kojem je pronađena uginula ptica.

''Apeliramo na građane da obavezno prijave svaki slučaj uginule ptice na prirodnim ili vodenim površinama, kao i prijavu povećanih uginuća ili znakova bolesti kod peradi ili ptica na imanjima'', nastavlja se u priopćenju.

Provode se i mjere aktivnog i pasivnog nadzora, odnosno kontrole zdravstvenog stanja peradi u potencijalno rizičnim područjima blizu vodenih površina s divljim pticama, zatvaranje peradi u objekte, sprečavanje direktnog i indirektnog kontakta između peradi i divljih ptica i podizanje biosigurnosnih i higijenskih mjera na imanjima.

Slučajevi istog soja ptičje gripe registrirani su u Hrvatskoj i Srbiji.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju