Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pronađen uginuli labud

Uzbuna u susjedstvu: Soj ptičje gripe koji može prijeći na ljude pojavio se na granici s Hrvatskom

Labudovi, ilustracija
Labudovi, ilustracija Foto: DNEVNIK.hr
Ptičja gripa visokopatogenog zoonotskog karaktera, koja se sa životinja može prenijeti na ljude, pojavila se u jednom slučaju kod uginulog divljeg labuda u Bosanskoj Gradišci na granici s Hrvatskom, potvrđeno je iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.

''Odmah nakon sumnje i prvih pristiglih rezultata bolesti Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede je 4. studenog donijelo rješenje kojim su utvrđene mjere koje se provode na ugroženom području. Sve to u cilju suzbijanja širenja te zarazne bolesti'', pišu u priopćenju, javlja Dnevni Avaz

Pročitajte i ovo Predsjednik Zoran Milanović otvaranje pregovora s BiH Predsjednik prozvao Plenkovića: "Ovo je vrhunac njegova dodvoravanja briselskim birokratima" Milorad Dodik Osjeća se ugroženo Dodiku nastavljeno suđenje: Proces nazvao farsom pa zaradio opomenu

Zaraženim područjem smatra se ono od najmanje tri kilometra u promjeru od žarišta, a ugroženim u promjeru od najmanje 10 kilometara. Žarište je mjesto na kojem je pronađena uginula ptica.

''Apeliramo na građane da obavezno prijave svaki slučaj uginule ptice na prirodnim ili vodenim površinama, kao i prijavu povećanih uginuća ili znakova bolesti kod peradi ili ptica na imanjima'', nastavlja se u priopćenju.

Provode se i mjere aktivnog i pasivnog nadzora, odnosno kontrole zdravstvenog stanja peradi u potencijalno rizičnim područjima blizu vodenih površina s divljim pticama, zatvaranje peradi u objekte, sprečavanje direktnog i indirektnog kontakta između peradi i divljih ptica i podizanje biosigurnosnih i higijenskih mjera na imanjima.

Slučajevi istog soja ptičje gripe registrirani su u Hrvatskoj i Srbiji.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene