Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

''Sve je više mladih na cijepljenju''

Gradonačelnik Tomašević otkrio što će biti s besplatnim udžbenicima u Zagrebu: ''Krivo je bio prikazan iznos u proračunu''

Tomislav Tomašević
Tomislav Tomašević Foto: DNEVNIK.hr
''Od danas, uz cijepljenje na zagrebačkom Velesajmu, od danas kreće cijepljenje i po kvartovima u domovima zdravlja na osam lokacija, popodne od 14 do 20 sati, pa i vikendom'', rekao je gradonačelnik Tomislav Tomašević na početku konferencije za novinare.

Popis punktova možete pronaći na stranicama Grada Zagreba.

''Rate interes za cijepljenje, a ono što ohrabruje je da sve više mladih ljudi dolazi na cijepljenje, to je trend koji smo uočili'', istaknuo je Tomašević.

Napomenuo je još jednom kako postoje i COVID ambulante, koje su dostupne građanima za brzo antigensko testiranje te PCR.

Njihov popis možete pronaći ovdje.

''Nakon što smo jednoglasno usvojili projekt solarnih krovova, i to u samo tri godine, nastavljamo i s projektom zamjene javne rasvjete u Zagrebu kako bi ona bila ekološki prihvatljivija i jeftinija. Bit će zamijenjeno 40 posto javne rasvjete u gradu'', istaknuo je Tomašević te dodao kako će se taj projekt samofinancirati iz ušteda koje će ta zamjena donijeti. Najavio je i svoje putovanje na klimatsku konferenciju i sudjelovanje na panelu u Glasgowu.

O upotrebi COVID potvrda Zagreb će se u svojim gradskim službama držati smjernica koje postavi država. ''Čekamo detaljnije upute od države, onako kako će se postupati u državnoj upravi, tako će biti i u gradskoj upravi. Što se tiče pravnih dilema oko toga, slijedit ćemo primjer države. Prema sadašnjim informacijama, oni koji nemaju COVID potvrde trebat će se testirati, pitanje je samo na čiji trošak jer su to golemi troškovi. O tom pitanju još čekamo dogovor s državom'', kaže Tomašević.

Pročitajte i ovo Marija Selak Raspudić i Ivana Kekin duel u dnevniku nove tv Ivana Kekin o ukidanju mjere roditelj odgojitelj: "Mogli smo izgraditi 27 vrtića". Selak Raspudić: "Ta djeca će izaći na ulicu"

''Kada su u pitanju naknade za novorođenčad, tu nema nikakvih ušteda, tom promjenom. Iznos je isti i zapravo su povećane naknade za prvo dijete. Ja sam i kao zastupnik oporbe kritizirao mjeru RO, koja ne daje željeni demografski učinak, a s tim se novcem može napraviti puno drugih stvari. Iznos kojim se plaća ta mjera približio se iznosu za 6000 plaća u dječjim vrtićima. Analize su pokazale da smo u pravu i radimo upravo to što smo i najavili. Ovako idemo suprotno od smjera u kojem idu sve ostale europske države, a to je da sve više djece ide u vrtiće'', rekao je gradonačelnik.

''Odredili smo prilagodbu za te obitelji, vrijeme u kojem će ići puna naknada. Ponavljam, to nisu uštede, za taj novac će se napraviti puno drugih potrebnih stvari. S dosadašnjom politikom smo došli u situaciju da imamo manjak vrtića, manjak odgajatelja i loše standarde u vrtićima. Nastavimo li tako, ništa se neće promijeniti. Da se stvari promijene, mora se napraviti značajan zaokret'', istaknuo je gradonačelnik te dodao kako se demografske mjere ne mogu razvijati na lokalnoj nego na državnoj razini. ''Tako dolazi do depopulacije ostalih dijelova Hrvatske. Zagreb ima neprestani rast stanovništva.''

Pročitajte i ovo Danijela Dolenec Mnogi nezadovoljni odlukom Dolenec objasnila zašto se smanjuju naknade za novorođenčad: "Ne bismo rekli da je neka obitelj vrjednija od druge"

''Grad Zagreb jedini ima besplatne udžbenike za srednje škole i besplatne sve radne materijale za osnovne škole. U prošlom proračunu nije bio planiran realan iznos novca potreban za to, ostavljen je novac za svega trećinu djece s tim potrebama. Unatoč tome, uspjeli smo pronaći ono što je nedostajalo'', kaže Tomašević. 

Sljedeće školske godine bit će sve kao i ove, najavio je gradonačelnik. ''Ostat će besplatni školski udžbenici za srednje škole i materijali za osnovne škole. Iako je u proračun uračunat manjak novca. Ništa se na tom području zasada neće mijenjati.''

Naime, besplatne udžbenike za osnovne škole financiraju Vlada i Ministarstvo od 2018., kada je time svoju podršku Andreju Plenkoviću uvjetovao Milan Bandić. No udžbenike za srednje škole, kao i sav popratni materijal za osnovnoškolce, i dalje financira Grad Zagreb i jedini je u Hrvatskoj koji to čini.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene