Prosvjedi u Barceloni (Foto: AFP)
Prosvjedi u Barceloni (Foto: AFP) Foto: Afp

Na prvu obljetnicu katalonskog referenduma o nezavisnosti u Barceloni je prosvjedovalo 180.000 ljudi. Sinoć ih je bilo deset puta manje. Oni koji su došli žele nastavak procesa odcjepljenja od Španjolske.


Diljem Katalonije okupile su se u utorak navečer tisuće prosvjednika obilježavajući drugu godišnjicu referenduma o nezavisnosti, te su tražili od svojih političara nastavak procesa odcjepljenja od Španjolske.

Vezani članci Gradske službe čiste Barcelonu nakon nereda (Foto : Dnevnik.hr) Reporterka Katarina Alvir iz Barcelone: "Za danas nisu najavljeni novi prosvjedi, ali to ne znači da ih neće biti" Prosvjed i štrajk u Kataloniji (Foto: AFP) U Kataloniji počeli opći štrajk i prosvjedi: Otkazali letove, zatvorili granicu s Francuskom...

Barcelonom je promarširalo oko 18.000 zagovornika nezavisnosti s porukom "niti zaboraviti, niti oprostiti“, izvijestila je gradska policija. Lani se na isti dan, na prvu obljetnicu, okupilo 180.000 prosvjednika, priopćila je tada policija.

Prosvjednici su se u utorak zaustavili ispred zgrade Europske komisije, a zatim i ispred zgrade španjolske središnje vlade gdje su vikali "okupacijske snage van".

U gradu Gironi okupilo se 13.000 prosvjednika koji su u noći marširali s bakljama, dok se u Lleidi okupilo 5.000 osoba, a u Tarragoni njih 4.000.

"Što rade katalonska vlada i parlament? Ne možemo dopustiti nove simbolične deklaracije nezavisnosti. Glasovi 1.listopada 2017. bili su stvarni, udarci policije stvarni, želimo stvarnu nezavisnost“, priopćila je organizacija Nacionalna skupština Katalonije (ANC), nevladina udruga koja je u utorak organizirala prosvjed.

Prosvjed je organiziran u trenutku iščekivanja sudske presude za 12 katalonskih dužnosnika, koji su optuženi za pobunu protiv Španjolske, neposluh i korištenje javnog novca za organiziranje nezakonitog referenduma 2017. godine. Španjolsko državno odvjetništvo zatražilo je za njih zatvorske kazne od 7 do 25 godina. Nakon višemjesečnog suđenja presuda bi trebala biti objavljena do 15. listopada.

Katalonska vlada je 1. listopada 2017. organizirala referendum o nezavisnosti, kojeg je bio zabranio španjolski Ustavni sud. Španjolska nacionalna policija i civilna garda pendrecima su sprečavali glasovanje ozlijedivši stotine osoba koje su tijelima blokirale prilaze biralištima. Tadašanja konzervativna španjolska vlada, nakon odobrenja španjolskog parlamenta, preuzela je direktnu kontrolu nad Katalonijom koju je povukla nakon što su dva mjeseca kasnije ondje bili održani prijevremeni izbori. Na njima su opet najviše glasova dobile stranke za nezavisnost, koje trenutno imaju većinu mjesta u parlamentu u Barceloni i čiji članovi čine katalonsku vladu.

Predsjednik katalonske vlade Quim Torra u utorak je poručio kako će njegova vlada nastaviti ići demokratskim i mirnim putem prema "ostvarenju samoodređenja“.

Španjolski premijer Pedro Sánchez upozorio je kako njegova socijalistička vlada ne isključuje primjenu članka ustava kojim bi središnja vlada u Madridu preuzela privremeno direktno upravljanje Katalonijom ukoliko regionalna vlada odbije poštivati španjolski ustav. (Hina)