Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Najmanje 95.000 djece bez pratnje odraslih zatražilo je azil u Europi u 2015. godini, četiri puta više nego prethodne godine, utvrdila je u istraživanju objavljenom u travnju neovisna britanska organizacija Ured za istraživačko novinarstvo (TBIJ).


Prošle godine je vše od 1,2 milijuna ljudi prešlo granice Europe tražeći azil i sigurno mjesto od rata.

Vezani članci Majka spasila djecu nakon brodoloma dojenjem Majka heroj: Pila vlastiti urin kako bi spasila djecu dok su plutali oceanom Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti \ Markotić oštro o nepridržavanju mjera u školama: "Oni koji se žele igrati liječnika - nek si kupe lutku, plastične slušalice i plastičnu špricu"

Među njima su bili deseci tisuća maloljetnika, uključujući siročad, one koji su izbjegli bez obitelji, te one koji su se negdje na izbjegličkoj ruti odvojili od svojih obitelji, navodi TBIJ (Bureau of investigative journalism).

TBIJ je u svom istraživanju utvrdio da je u 2015. najmanje 95.070 djece bez pratnje zatražilo azil u Europi, što je velik porast u odnosu na 2014. godinu kad ih je bilo 23.572.

Istraživači su se za statističke podatke obratili vladama 29 država. Podaci su zatraženi od 27 članica EU-a, Švicarske i Norveške, no samo njih 17 ih je i dalo.

Neke su odbile suradnju, a neke ih još uvijek nemaju, no gotovo sve veće države podijelile su dostupne informacije, navodi TBIJ. (Hina)