Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najmanje 80 mrtvih

NEMA PRIMIRJA Zračni udari na sirijsku vojsku, Moskva i Damask optužuju SAD

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Najmanje 80 sirijskih vojnika ubijeno je u zračnom udaru blizu Deir Ezora u subotu, objavio je Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR) nove podatke pozivajući se na izvor zračne luke o napadima za koje Rusija odgovornost pripisuje međunarodnoj koaliciji predvođenoj Sjedinjenim Državama.

SOHR, nevladina udruga sa sjedištem u Velikoj Britaniji, objavila je da su istodobno ruski zrakoplovi bombardirali isto područje. Izvor u zračnoj luci je rekao je da je zračnim napadima otvoren put za borce skupine Islamska država (IS) da zauzmu položaj na Jebel Tharda.

Pročitajte i ovo Ilustracija Čeka se reakcija Rusije Pentagon priznao: Isporučili smo Ukrajini vrlo moćno oružje Američki vojni zrakoplovi na nosaču aviona Hutisti odgovorili raketama Napadi u Jemenu: Amerikanci i Britanci unišili tri podzemna skladišta oružja

"Udar blizu zračne luke u Deir Ezzoru ubio je između 30 i 35 sirijskih vojnika, no nismo mogli identificirati zrakoplove koji su izveli taj napad", izjavio je Rami Abdel Rahmane, direktor SOHR-a, nevladine udruge koji vijesti objavljuje na temelju podataka prikupljenih od široke mreže izvora iz Sirije.

Ruska vojska odgovornost za napad je pripisala koaliciji predvođenoj američkom vojskom.

"Borbeni zrakoplovi međunarodne antidžihadističke koalicije izveli su četiri zračna napada danas na sirijske snage koje je opkolila skupina Islamska država u zračnoj bazi Deir Ezzor", navodi vojska u priopćenju, prenosi agencija AFP.

"Šezdeset dva sirijska vojnika ubijena su, a stotine su ranjene u tim napadima", dodaje.

Ruska vojska je objavila da su dva lovca F-16 i dva A-10 ušla u sirijski zračni prostor iz susjednog Iraka da bi izveli te napade.

"Odmah nakon koalicijskih udara, militanti IS-a počeli su ofenzivu", priopćila je ruska vojska te dodala da je "slijedila silovita borba protiv terorista".

"Ako su ti udari greška u određivanju koordinata bit će to izravna posljedica američkog odbijanja da s Rusijom koordinira borbu protiv terorističkih skupina u Siriji", priopćila je ruska vojska.

Napadi su se dogodili petog dana krhkog prekida vatre koji su dogovorili Washington i Moskva.

Rusija je u subotu osudila pogoršanje stanja u Siriji prebacujući odgovornost na Sjedinjene Države za moguć neuspjeh prekida vatre.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene