Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Od ponedjeljka primirje

JE LI MIR MOGUĆ? Amerikanci i Rusi kroje budućnost Sirije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon niza neuspojelih poušaja, u Siriji se ponovno pokušava uspostaviti primirje.

Sjedinjene Američke Države i Rusija usuglasile su u subotu u Ženevi plan kojim bi se ponovno oživio mirovni proces u Siriji, a on uključuje primirje u cijeloj državi koje bi trebalo stupiti na snagu u ponedjeljak, 12. rujna, prvog dana muslimanskog praznika Kurban bajrama.

Pročitajte i ovo Ilustracija Užarena atmosfera Rusija optužila SAD da žele eskalirati sukob: Sastaje se Vijeće sigurnosti Ilustracija Tenzije na vrhuncu Nova eskalacija na Bliskom istoku: Bombardiran glavni grad Sirije, dvije osobe poginule

Također, plan uključuje poboljšanu dostavu humanitarne pomoći i zajedničke napade na zabranjene islamističke skupine, kao što su Al Nusra Front i tzv. Islamsku državu.

"Sergej Lavrov i ja u ime svojih zemalja pozivamo sve zainteresirane strane u Siriji da podrže plan koji su dogovorile SAD i Rusija kako bi se kroz politički proces što brže okončao ovaj katastrofalni konflikt", kazao je državni tajnik SAD-a John Kerry.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je da su, unatoč nepovjerenju, SAD i Rusija izradile pet dokumenata koji će omogućiti koordinaciju u borbi protiv terorizma te ponovno oživljavanje primirja u Siriji.

"Time stvaramo uvjete za nastavak političkog procesa koji je dugo bio zakočen", izjavio je Lavrov. (Hina)
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene