Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Promjene klime opasne kao rat

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Promjene klime opasne su koliko i svjetski rat, izjavio je u četvrtak glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon i obećao da će globalno zagrijavanje biti u središtu njegovih razgovora sa svjetskim čelnicima u lipnju.

U prvome govoru na temu klimatskih promjena, Ban je naglasio da će o klimatskoj krizi raspravljati sa sudionicima Skupine G8 (industrijski najrazvijenijih zemalja, Kanade, Francuske, Njemačke, Italije, Japana, Britanije, Sjedinjenih Država i Rusije).

Pročitajte i ovo Rishi Sunak, britanski premijer Izglasan zakon Pala je odluka: Ujedinjeno Kraljevstvo tražitelje azila šalje u Ruandu, stigao odgovor UN-a Aleksandar Vučić suočavanje s istinom Vučić u UN-u pozvao na glasanje protiv rezolucije o genocidu u Srebrenici: "Ne samo da neće dovesti do mira..."

"Većina rada UN-a usredotočena je na sprečavanje i okončanje sukoba", rekao je Ban na konferenciji međunarodne UN-ove škole o globalnom zagrijavanju.

Međutim, "opasnost koju rat donosi cijelom čovječanstvu i našem planetu barem je jednaka klimatskoj krizi i globalnom zagrijavanju", rekao je glavni tajnik koji je na čelo UN-a stupio 1. siječnja.

Ban je prognozirao da će klimatske promjene destabilizirati svijet. "Idućih desetljeća, promjene u našem okolišu i potresi nastali zbog suša, poplavljenih priobalnih područja pa sve do gubitka obradive zemlje, vjerojatno će postati glavni pokretač ratova i sukoba", kazao je.

Prošlog mjeseca Ujedinjeni narodi organizirali su konferenciju s 2.500 vodećih znanstvenika iz više od 130 zemalja koji su zaključili da je ljudska aktivnost izazvala globalno zagrijavanje. Znanstvenici su u izvješću prognozirali da će se još veće suše i još više toplotnih udara te spori rast razine mora nastaviti dulje od 1000 godina čak i ako svijet uspije zauzdati ili smanjiti emisije stakleničkih plinova koji uzrokuju rast temeperatura.

Znanstvenici su u izvješću predvidjeli da će temperature rasti od 1,8 do 4.0 stupnjeva Celzija u 21. stoljeću.

Ban je obećao da će klimatske promjene biti prioritet UN-a, organizacije čiji je i posao da se bavi takvom vrstom problema.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene