Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Stručnjaci iz Sjedinjenih Država, Velike Britanije, Francuske, Njemačke i Italije sastavili su novi nacrt rezolucije Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda o Kosovu kojim se predviđa obnavljanje rezolucije 1244 na četiri mjeseca i nastavak pregovora.


Zeri piše, pozivajući se na neimenovanog zapadnog diplomata, kako su u petak u New Yorku stručnjaci "petorke" finalizirali novi nacrt rezolucije i poslali ga na odobrenje vladama svojih zemalja. 

Vezani članci Rezolucija Freda Matića - 1 Zašto je Matićeva rezolucija o reproduktivnom zdravlju izazvala toliko reakcija? Provjerili smo što u njoj piše Predrag Fred Matić izvjestitelj Europskog parlamenta (Foto: Dnevnik.hr) Rezolucija koja je izazvala buru: Europski parlament usvojio izvješće Freda Matića o seksualnom i reproduktivnom zdravlju

Diplomat tvrdi da je novi nacrt bitno različit od onog koji je Vijeću sigurnosti poslan 31. svibnja i da predviđa obnovu rezolucije 1244 na 120 dana te da se tijekom tog razdoblja obje strane pozovu na nove pregovore o konačnom statusu Kosova.

"Pregovore će voditi novi izaslanik UN-a, a njemu će pomoći i
Kontaktna skupina. Isto kao i (izaslanik UN-a za Kosovo) Martti
Ahtisaari novi izaslanik će pripremiti izvješće za glavnog tajnika UN-a, Ban Ki Moona", piše Zeri.

Nakon ta četiri mjeseca, ako novi izaslanik dođe do zaključka da nije bilo značajnog napretka u pregovorima, međunarodna zajednica će na Kosovu automatski provesti Ahtisaarijev plan koji predviđa neovisnost ove srbijanske pokrajine pod međunarodnim nadzorom, piše list.

Na pitanje tko će biti novi izaslanik, diplomat je rekao da se ne isključuje mogućnost da to opet bude Ahtisaari.

"Postoji ideja da ostane Ahtisaari, ali u ovom trenutku to još uvijek nije utvrđeno, jer čekamo reakciju Rusa", rekao je diplomat.

On je kazao kako bi novi pregovori trebali početi vrlo brzo, nakon glasovanja o novom nacrtu rezolucije, dok bi novi izaslanik određivao format pregovora.

Zeri prenosi izjavu diplomata koji tvrdi da su zapadne zemlje
planirale da novi nacrt rezolucije bude poslan Rusiji u ponedjeljak, dok bi sredinom idućeg tjedna bio službeno predstavljen u Vijeću sigurnosti.

"Ako se Moskva složi, onda će se odmah glasati", rekao je zapadni diplomat, a prenosi Zeri.