Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Broj žrtava u Britaniji narastao na pet

'Kad sam pristojan nitko me ne primjećuje'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Britanac, teško ranjen tijekom proteklih nereda u Velikoj Britaniji, podlegao je ozljedama, objavila je policija u petak, čime je broj žrtava tijekom sedmodnevnog nasilja narastao na pet.

Neredi su se smirili, ali mjere osiguranja i dalje su pojačane. U pritvoru je više od 1.500 izgrednika. Pred televizijske kamere stao je student kojega su nasilnici opljačkali iako je bio ozlijeđen, a s britanskim novinarima razgovarali su i članovi jedne tinejdžerske bande.

Pročitajte i ovo Mrtvi nakon napada bande u Haitiju Vlada stanje panike FOTO Otočna država u kaosu, tijela leže po ulicama: "Ovo je užas, kao u Pobješnjelom Maxu!" Neredi u Londonu (Foto: Screenshot/APTN) Neredi u Londonu Napadi ekstremista na protivnike brexita i policiju, uhićeno 16 ljudi, Borisa Johnsona napustila ministrica rada

'Vidio sam priliku i iskoristio je', rekao je jedan od pljačkaša. 'Kada god tražim posao lijepo se obučem. Mamu nagovorim da mi kupi nove hlače ili cipele. Dođem kod poslodavca, predam životopis, budem pristojan koliko god mogu, ali nitko me ne primjećuje. Ako me ne primjećuju takvog, onda moram pokušati drugačije', ispričao je drugi pljačkaš.

Zgražanje događajima u Engleskoj izaziva godište nasilnika. 'Žalim ih. Bilo je jako tužno, jer su među napadačima bila djeca. Bio sam šokiran. Očekujete starije ljude, a ono osnovnoškolci', ispričao je ozlijeđeni učenik iz Malezije.

Materijalna šteta oko 200 milijuna funti

68-godišnji Richard Mannington Bowes, koji je pokušavao ugasiti podmetnuti požar pronađen je bez svijesti kasno u ponedjeljak navečer u Ealingu, zapadnom predgrađu Londona gdje su opljačkane zgrade i zapaljeni automobili.

Tijekom noći s četvrtka na petak ozlijeđeni je umro, objavila je policija koja je otvorila istragu o ubojstvu i objavila foto-robot osumničenog. 'Radi se o brutalnom incidentu čiji je ishod smrt nedužne osobe', rekao je glavni inspektor John MacFarlane.

Neredi su počeli u subotu navečer u četvrti Tottenham na sjeveru Londona, kada su se mirni prosvjedi zbog policijskog ubojstva osumnjičenog 29-godišnjeg Marka Dugana prometnuli u nasilje. Tijekom nemira jedan muškarac je pronađen teško ranjen vatrenim oružjem u Croydonu, na jugu Londona i kasnije je preminuo a trojicu muškaraca pregazilo je vozilo u utorak navečer u Birminghamu dok su štitili četvrt od pljačkaša.

Cameron želi izbaciti izgrednike s društvenih mreža

Neredi su se nastavili do utorka navečer i nakon toga se stanje smirilo. U noći s četvrtka na petak londonski sudovi radili su drugu noć zaredom kako bi procesuirali uhićene. Više od 100.000 Britanaca potpisalo je on-line peticiju kojom se poziva da se svakoj osobi osuđenoj za sudjelovanje u neredima oduzmu socijalna prava poput socijalne pomoći i naknade za nezaposlenost.

Prema prvim procjenama, materijalna šteta nereda procjenjuje se na 200 milijuna funti. Premijer David Cameron pozvao je predstavnike Facebooka, Twittera i Backberryja - jer izgrednike želi izbaciti čak i s društvenih mreža. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene