Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Posljednji govor

Von der Leyen traži hitan ulazak u Schengen za još dvije zemlje. Najavila i potez koji se Kini nimalo neće svidjeti: "Moramo se zaštititi..."

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen posljednji put u mandatu govorila je o stanju Unije.

Ursula von der Leyen, predsjednica Europske komisije, posljednji put u svom mandatu govorila je o stanju Europske unije. Hrvatski prijevod potrebno je namjestiti ručno u desnom donjem uglu videopreglednika.  

 

"Za nešto manje od 300 dana Europljani će izaći na izbore, a to je vrijeme kad ljudi trebaju razmišljati o stanju naše Unije. To će biti i vrijeme da se odluči kakvu budućnost glasači žele", rekla je Von der Leyen na početku svog govora, u kojem se osvrnula na svoj mandat te postignućima. 

Osvrnula se i na postignuća poput jednakog vrednovanja rada muškaraca i žena. "Naš posao još nije završen, daleko od toga. Znam da naš dom podupire prijedlog u borbi protiv nasilja nad ženama. Želim da ugradimo još jedno načelo - "ne znači ne". Ne možemo ugratiti istinsku ravnopravnost bez slobode od nasilja", rekla je Von der Leyen.  

Europski zeleni put

Govorila je i o klimatskim promjenama i njihovu utjecaju na Europu i svijet u posljednje vrijeme. "Europska industrija svaki dan pokazuje da je spremna nastaviti tranziciju i da modernizacija i dekarbonizacija mogu ići ruku pod ruku" rekla je predsjednica EK, dodajući da će uskoro porinuti i prvi etanolski brod koji je proizveden uz pomoć čiste solarne energije. "Ulazimo u novu fazu zelenog plana, ali jedna stvar se nikad neće promijeniti. Uvijek ćemo podržavati zelenu tranziciju", rekla je Von der Leyen. 

Spomenula je i tržište električnih vozila, kritizirajući jeftina kineska vozila čiju proizvodnju Kina sufinancira izdašnim subvencijama. "Mogu najaviti da Komisija pokreće antisubvencijski postupak za električna vozila koja dolaze iz Kine", najavila je Von der Leyen, dodajući da se Europa mora štititi od nepoštenih praksi. 

Ursula von der Leyen Ursula von der Leyen u Europskom parlamentu Foto: Afp

Posebno je istaknula poljoprivrednike u Europskoj uniji. "Treba nam više dijaloga i manje polarizacije. Želimo potaknuti dijalog o budućnosti poljoprivrede u Uniji. Uvjerena sam da poljoprivreda i zaštita prirode mogu ići ruku pod ruku. Potrebno nam je jedno i drugi, oboje je važno", poručila je predsjednica Europske komisije. 

Pomoć poduzetnicima

Spomenula je i nedostatak radne snage u Uniji koji bilježe rekordne razine, što onemogućuje napredak i inovacije. "Treba nam migracija kvalificirane radne snage. Trebali bismo se osloniti na stručnost poduzeća i sindikata", rekla je, dodajući i da je drugi veliki izazov - inflacija. "Dobra je vijest da su se cijene energenata počele snižavati. Nismo zaboravili ni Putinovo namjerno korištenje plina kao oružja", kaže Von der Leyen. 

Pročitajte i ovo Ilustracija porast broja zaraženih Korona se vratila: Ovo su najvažnije informacije koje morate znati

Treći izazov za europska poduzeća je kako olakšati način poslovanja, s posebnim naglaskom na mala poduzeća. "Do kraja godine ćemo imenovati izaslanika EU-a za malo i srednje poduzetništvo, koji će izravno odgovarati meni. Želimo izravno čuti od malih i srednjih poduzeća koji su im najveći problemi. Za svaki novi zakonodavni akt provest ćemo provjeru konkurentnosti. Stoga ćemo uvesti promjene za smanjenje izvješćivanja za 25 posto", najavila je Von der Leyen, poručivši: "Vrijeme je da olakšamo poslovanje u Europi."

Povijest se upravo stvara

Naglasila je da je jedinstvo najveća snaga Europe. "Trebamo surađivati s legitimnim vladama i organizacijama u Africi, s fokusom na zajednička pitanja. Zato ćemo pripremiti novi strateški pristup za sljedeći sastanak na vrhu EU-a i Afrike", rekla je, spomenuvši i rusku agresiju na Ukrajinu. "Povijest se upravo stvara. Rusija vodi opći rat protiv temeljne povelje UN-a. Vidimo jasne pokušaje nekih da se vrate na razmišljanje iz vremena blokovske politike", poručila je Von der Leyen.

Pročitajte i ovo Ilustracija objavio DIRH Povlači se obožavano sušeno voće: Nemojte ga jesti, ima plijesan

Govorila je i o migracijama, rekavši da njima treba upravljati. "Za to je potrebno strpljenje, a prije svega jedinstvo unutar naše Unije. Na tom se temelji novi pakt o azilu, što nam je omogućilo da pronađemo ravnotežu između suvereniteta i solidarnosti, između sigurnosti i ljudskosti", rekla je, posebno zahvalivši Bugarskoj i Rumunjskoj koje su, kaže, dokazale da pripadaju šengenskom području. "Pobrinimo se da postanu njegov dio i to bez odlaganja", poručila je. 

"Slava Ukrajini! Izdrži, Ukrajino!"

"Dogovor o paktu nikada nije bio tako blizu. Pokažimo da Europa može učinkovito i sa suosjećanjem upravljati migracijama. Dovršimo posao", rekla je Von der Leyen.

Spomenula je i slučaj majke koja je iz rata u Ukrajini pobjegla u Češku i zaplakala na češkoj granici. "Na pitanje sina zašto plače rekla je da su stigli kući. Kad joj je on rekao da ovo nije Ukrajina, ona mu je rekla da je to Europa", ispričala je Von der Leyen, ispričavši da se majka, spisateljica Viktoria Amelina, vratila u Ukrajinu i godinu dana kasnije poginula od ruskog projektila. "Slava Ukrajini! Izdrži, Ukrajino", poručila je Von der Leyen, što je izazvalo buran aplauz u Europskom parlamentu. Dodala je da će EU biti uz Ukrajini do kraja, koliko god to bude potrebno. 

"Naša vrata Ukrajincima su jednako otvorena i danas kao i tih prvih kobnih tjedana. To je bio odgovor Europe na povijesni poziv i mogu najaviti da ćemo produljiti zaštitu Ukrajinaca u EU-u", rekla je. 

Založila se i za proširenje EU-a, rekavši da je uvjerena da će Unija brojati više od 30 članica. "Vrijeme je da Europa ponovno razmišlja o velikim stvarima, bude ambiciozna i sama piše svoju povijest", rekla je Ursula Von der Leyen. 

Slab odjek

Svake godine čelna osoba Europske komisije u rujnu drži govor o stanju Unije. Ta praksa uvedena je Lisabonskim ugovorom i zamišljena je po uzoru na obraćanja američkih predsjednika Kongresu. I dok je u Sjedinjenim Državama to prvorazredan politički događaj, govori predsjednika Komisije imaju znatno manji odjek u europskoj javnosti.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene