Obavijesti Video Pretražite Navigacija
državni stan u zagrebu

Horor u centru metropole: "Skuplja smeće po cijelom kvartu i naravno da to donosi zarazu, žohare, štakore i miševe"

Aktualno Galerija Teror smećem u centru Zagreba, ilustracija - 4 Teror smećem u centru Zagreba, ilustracija - 4 Foto: DNEVNIK.hr Ines Margetić, odvjetnica Ines Margetić, odvjetnica Foto: DNEVNIK.hr Teror smećem u centru Zagreba, ilustracija - 5 Teror smećem u centru Zagreba, ilustracija - 5 Foto: DNEVNIK.hr Teror smećem u centru Zagreba, ilustracija - 1 Teror smećem u centru Zagreba, ilustracija - 1 Foto: DNEVNIK.hr +2 Teror smećem u centru Zagreba, ilustracija - 2 Galerija 1/7 >>
Štakori, miševi, muhe i hrpa smeća ispred kućnog praga. S tim se već godinama bore stanari jedne zagrebačke zgrade u centru. Gospođi nitko ništa ne može iako živi u državnom stanu. Detalje donosi reporterka Dnevnika Nove TV Matea Ćorić Brunović.

Državni stan pretvoren je u smetlište, a s njim i zajedničko dvorište zgrade kojima gospodari smeće jedne žene. Nitko ovom neredu već godinama ne može stati na kraj.

"Izgleda zaista stravično. Skuplja smeće po cijelom kvartu i naravno da donosi zarazu šohare, štakore, miševe", rekao je kazališni glumac Vid Balog koji živi u stanu ispod njezinog. 

Prije dva mjeseca u podrumu je pukla cijev, a radnici od smeća nisu mogli doći do nje pa je voda ušla susjedu u stan. "12 sati joj je trebalo da to makne da bi se cijev promijenila. Nemam ni volje ni živaca debatirati o ovome više", rekao je stanar Veljko Došen.

Pročitajte i ovo Ilustracija Biznis SD karticama Hrvatska se zbog milijunske utaje poreza našla na karti financijskog kriminala u Europskoj Uniji

O ovome problemu Dnevnik Nove TV izvještavao je prije godinu dana. Državni inspektorat tada je potvrdio da znaju za problem i da je pokrenut postupak za iseljenje. Sada odgovaraju da iseljavanje nije moguće sprovesti jer se stanarka žalila na prvostupanjsku odluku, čeka se drugostupanjska odluka suda.

Koliko je opasno to što radi, svjedoči i požar u stanu na Ferenščici također prepunom smeća, koji je buknuo u subotu navečer.

"Ja bih osobno volio da se dogodi problem većih razmjera. Smatram da bi možda onda netko bio odgovoran", rekao je stanar Veljko Došen.

Pročitajte i ovo Migranti - 3 Sudjedi pojačali kontrolu Slovenija pozvala Hrvatsku da zaštiti granicu! Porast broja ilegalnih prelazaka kod Brežica, oporba želi vojsku na granici

Zgrada inače ima crvenu naljepnicu. Dio se stanara iselio. Dok čekaju obnovu, situacija sve više izmiče kontroli. Država, u čijem je i vlasništvu ovaj stan, sve je očistila prije mjesec dana, ali u vrlo brzom roku dvorište se opet napunilo smećem.

Reporterka Dnevnika Nove TV Matea Ćorić Brunović o ovom je slučaju razgovarala s odvjetnicom Ines Margetić.

"Stanarima su ruke vezane, no Državne nekretnine bi mogle zatražiti od suda tzv. regulacijsku privremenu mjeru. Moglo bi se krenuti u ovrhu koja bi regulirala situaciju do pravomoćnog okončanja ovog postupka za kojeg vjerujemo da će trajati 3 do 4 godine.
Sad je tek donesena prvostupanjska odluka. Po žalbi će sigurno sud odlučivati jednu ili dvije godine godine", rekla je odvjetnica.

Proces iseljenja može trajati godinama tako da stanari do daljnjega ostaju s ovim prizorima - ne samo da smrdi, užasno izgleda - nego je i zdravstvena ugroza.

Više pogledajte u videoprilogu.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene