Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Neće biti smijenjena

Skandal u katoličkoj školi: Djelatnica objavila da nacisti i gejevi rade istu stvar - ''Ispiranje mozga je ispiranje mozga"

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Povjerenica kanadske katoličke škole neće se suočiti s otkazom iako je u objavi na društvenim mrežama izjednačila borbu za prava LGBTQ zajednice s nacizmom.

Iako je prekršila kodeks ponašanja i Zakon o obrazovanju Monique LaGrange ostat će na svojoj poziciji povjerenice, odlučio je Katolički školski odbor u Red Deeru.

LaGrange je prije nekoliko tjedana podijelila na društvenim mrežama sada izbrisani meme koji je prikazivao sliku djece koja mašu nacističkim zastavama iznad slike djece koja mašu zastavama Pridea, a sve popraćeno riječima: "Ispiranje mozga je ispiranje mozga.“

Ilustracija Sporna objava (Foto: Screenshot/Screenshot)

Njezina objava izazvala je niz negativnih reakcija u širokoj javnosti te su zaredali pozivi, između ostalog i iz učiteljskog udruženja, da se ispriča i odstupi iz Odbora.

Na sastanku održanom u utorak Odbor je utvrdio da je LaGrange prekršila Kodeks ponašanja upravitelja i Zakon o obrazovanju, ali je odlučio da ona neće biti smijenjena sa svoje pozicije u školi.

Umjesto toga, do kraja njezina mandata u jesen 2025. joj je zabranjeno prisustvovati ili sudjelovati na sastancima Odbora, uključujući one koje održava Udruga školskih odbora Alberte i Udruga povjerenika katoličkih škola Alberte, koja ju jest smijenila unutar svoje organizacije. Također ne može službeno predstavljati Odbor ili školski odjel u javnosti niti davati izjave o LGBTQ zajednici i holokaustu. Međutim, još uvijek joj je dopušteno prisustvovati redovnim sastancima odbora i iznositi pitanja povezana s obrazovanjem, piše CBC.

Moguće je da se to promijeni i prije kraja njezina mandata ako ispuni sve zatraženo na zadovoljstvo Odbora i djeluje u skladu s njegovom politikom te kodeksom ponašanja, naime, morat će uspješno završiti obuku o holokaustu i LGBTQ diskriminaciji te odgovornoj upotrebi društvenih medija, s naglaskom na kulturnu osjetljivost i ljudska prava.

"Navedena obuka ima za cilj podsjetiti povjerenicu na njezinu ulogu i odgovornosti te joj pomoći u donošenju boljih odluka u svakoj daljnjoj komunikaciji, uključujući na društvenim mrežama", zaključio je Odbor, a LaGrange također mora uputiti iskrenu javnu ispriku učenicima školskog odjela, osoblju i odboru koji prepoznaju neprikladnost njezinih postupaka.

Pročitajte i ovo Ilustracija Val siromaštva Ljudi diljem Europe jedva će preživjeti zimu: "Dok dođe kraj godine, mnogi neće financijski izdržati"

Predsjednik Odbora Murray Hollman rekao je da će Odbor pokrenuti još jednu žalbu ako LaGrange ne postupi u skladu s navedenim, a na upozorenja kako bi se zbog blagih sankcija moglo dogoditi da javnost pomisli kako dijele njezina stajališta rekao je da razumije zabrinutost te da Odbor poduzima potrebno kako bi zajednički riješio problem.

Odbor je zamolio nadzornicu Kathleen Finnigan da organizira sastanke i obrazovne radionice za upravitelje s Centrom prijatelja Simona Wiesenthala i Komisijom za ljudska prava Alberte. Odbor će također sudjelovati u radionicama koje se bave zauzimanjem pastoralnog pristupa za podršku studentima u razvoju i razumijevanju njihove seksualnosti.

"Objava LaGrange na društvenim mrežama nije u skladu s načelima i vrijednostima koji vode naš odjel. Njezini stavovi ne predstavljaju službeni stav Odbora", rekao je Hollman i poručio: "Duboko žalimo zbog nevolje koju su ti komentari mogli prouzročiti."

Pročitajte i ovo Pomfret, Vermont iritantni su im Prekrasan gradić zabranio dolazak influencerima i turistima: "Nepristojni su i sebični, a pogledajte što rade!"

Predsjednik Udruge nastavnika Alberte Jason Schilling, koji je ranije komentar LaGrage nazvao odvratnim, rekao je da poštuje postupak Odbora i da su optužbe shvaćene ozbiljno: "U idealnom slučaju, volio bih da je povjerenica podnijela ostavku, ali cijenim ozbiljnost onoga što je naložio Odbor.''

Ako LaGrange bude djelovala suprotnom tome, smatra da je treba otpustiti. "Ako namjeravate govoriti neistine i dezinformacije o učenicima i osoblju 2SLGBTQ+ i onome što se događa u našim javnim školama diljem ove pokrajine, onda ne biste trebali predstavljati Odbor", rekao je Schilling.

"Nijedna razina tečajeva ili obuke neće promijeniti njezina uvjerenja prema LGBTQ2S+ zajednici'', poručili su iz Društva ponosa središnje Alberte nakon drugih javnih istupa u kojima je LaGrange ostala pri svome. Smatraju da je trebala biti smijenjena ili sama podnijeti ostavku te su kazali da ih odluka Odbora ožalošćuje i obeshrabruje.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene