Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Muke radničke klase

Uskraćuju im radno mjesto jer ne pričaju dovoljno 'otmjeno'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iako su završili fakultete i imaju potrebne vještine, mnogim potencijalnim zaposlenicima uskratit će se posao jer ne pričaju dovoljno 'otmjeno'.

Posao se uskraćuje tisućama radnika, jer moraju proći test otmjenosti kako bi se pridružili elitnim zaposlenicima, stoji u izvještaju službenog tijela britanske Vlade, koje je oformljeno kako bi se promovirala društveno mobilnost, piše Independent.

Pročitajte i ovo David Cameron i Penny Wong Jačanje suradnje Australija i Velika Britanija potpisale su sporazum o obrambenoj suradnji: "Moramo biti spremniji nego ikada prije" Ilustracija Kontraproduktivno Britanci imaju novu definiciju ekstremizma: Mogla bi ugroziti slobodu govora

Izvršni direktori vjerojatnije će procjenjivati potencijalne zaposlenike prema načinu na koji pričaju, nego prema načinu na koji će obaviti posao, pokazalo je istraživanje Komisije za društvenu mobilnost i siromaštvo Alan Milburn.

Njihov izvještaj pokazuje da je više od dvije trećine elitnih radnih mjesta popunjeno diplomantima sveučilišta koji su pohađali privatne ili jezične škole. U usporedbi s tim, gotovo 90 posto učenika ima opću edukaciju, u usporedbu sa samo 7 posto onih koji su išli u škole čije se školarine plaćaju i 4 posto koji idu u odabrane jezične škole.

Neki ne žele posao, a ubiru naknadu sa Zavoda

Do diskriminacije dolazi jer menadžeri koji provode razgovore za posao, ne vole naglasak koji imaju pripadnici radničke klase, ali su impresionirani mladim ljudima koji su puno putovali, a to češće čine mladi iz imućnijih obitelji, izvijestila je Komisija.

Jedan zaposlenik otvoreno je priznao da je praksa njegove firme za zapošljavanjem usmjerena protiv mladih iz radničke klase. 'Koliko blata moram probrati, da bi pronašao dijamant?', pitao je.

Čak i kada su mladi radničke klase, na prvom stupnju ljestvice, on ili ona vjerojatno će biti preskočeni za promociju u poslu, zbog sklonosti starijih profesionalaca da promoviraju ljude slične sebi i zbog toga ne prepoznaju zasluge.

'Ovo istraživanje pokazuje da su mladi ljudi s iskustvom u radničkoj klasi, sustavno blokirani u dobivanju vrhunskog posla', rekao je Miliburn, bivši ministar rada. 'Elitne tvrtke, čini se, zahtijevaju od prijavitelja za posao da prođu test otmjenosti, kako bi mogli postati zaposlenici te firme. To neizbježno isključuje mlade koji imaju prave ocjene i sposobnosti, ali čiji roditelji nemaju dovoljno velike bankovne račune. Komisija je provela istraživanje na povijesti zapošljavanja 13 elitnih tvrtki koje zapošljavaju 45.000 najplaćenijih britanskih profesionalaca.

Zaključeno je da prakse zapošljavanja idu puno u korist 'otmjenosti' te da mnogi seniori koji rade u tim tvrtkama ne bi bili zaposleni pod kriterijima koji sami koriste.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene