Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Posebne mjere sigurnosti, uz angažiranje 10.000 policajaca, uvode se u Rimu uoči dolaska američkog predsjednika


Georgea W. Busha u subotu, a na zidovima zgrada pojavili su se plakati protiv posjeta šefa Bijele kuće, pa i grafiti s natpisima "Ubijte Busha".

Vezani članci Slika nije dostupna Vrdoljak usred sukoba Bushova osiguranja i kineske policije Slika nije dostupna Bush se susreo s Papom u Vatikanu

"Ubijte Silvija (Berlusconija) i Busha", natpis je ispisan crnom bojom na zidu zgrade uz "potpis" petokrake zvijezde Crvenih brigada. Na mostu Sisto preko Tibra izvješen je transparent s natpisom "Srce Rima odbacije rat", a u četvrti Trastevere, kroz koju će proći Bush da bi posjetio sjedište katoličke zajednice Svetog Egidija, naljepljeni su pravi tiskani plakati protiv američkog predsjednika.

U istom ozračju održat će se, tijekom njegova posjeta Rimu, i golemi prosvjedi ulicama grada, od Trga Repubblice do Trga Navone. Slogan pod kojim će se održati manifestacija glasi: "Push - Bush out".

Šef rimske policije Achille Serra odredio je mjere sigurnosti, a Rim će čuvati 10 tisuća policajaca. Osim normalnih mjera, kao što je pregled korita rijeke Tibar, pomicanja kanti za smeće, pregleda kanalizacije itd., određena su posebna dežurstva u bolnicama, a spremno samo za moguće nemile događaje biti će 50 ambulantnih vozila.

Pola sata prije slijetanja oba zrakoplova Air Force One na zračnu luku u Fiumicinu biti će zabranjen svaki let, dakle i redovitih avionskih pravaca, a cijelo vrijeme Bushova boravka u Rimu postojat će zabrana nadlijetanja grada.

Škole će biti zatvorene, a vjerojatno će biti zatvorene i trgovine u četvrti Trastevere. Razmišlja se o postavljanju posebnog tunela kroz ulice te čuvene rimske turističke četvrti, kojima će Bush ići pješice do zajednice Svetog Egidija, koja djeluje u mnogim zemljama na promicanju mira i pomirenja među zaraćenim stranama.

Osim s talijanskim državnim vrhom, predsjednikom republike Giorgio Napolitanom i premijerom Romanom Prodijem, Bush će se sastati i s papom Benediktom XVI. To će biti njihov prvi susret. Predviđa se da će se, osim o pomoći gladnima u svijetu, razgovarati i o ratu u Iraku, protiv kojeg je Vatikan bio od prvoga trenutka, te o drugim društvenim temama.

U rezidenciji američkog veleposlanika predviđen je i susret s bivšim premijerom Silvijom Berlusconijem.