Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Poljskoj prijete prijevremeni izbori

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon samo četiri mjeseca na vlasti, raspala se vladajuća poljska koalicija koju vodi kontroverzna stranka Zakona i pravde (PiS) te se prijevremeni izbori čine mogućima samo godinu dana nakon izbora koji su PiS-u donijeli pobjedu.

Trostranačka koalicija raspala se u četvrtak navečer kad je premijer Jaroslaw Kaczynski rekao da će otpustiti Andrzeja Leppera, čelnika populističke stranke Samoobrona jer on odbija poduprijeti PiS-ovo planiranje proračuna za 2007.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Odbacio sučeljavanje Plenković otkrio koliko je donirao HDZ-ovoj kampanji pa opleo po Milanoviću: "Svakog dana se budi i lupeta sa svojim primitivizmom" Donald Tusk Izbori Poljski nacionalisti pobijedili na lokalnim izborima, ali Tuskova stranka pobijedila u većini regija

Ne uspije li vlada postići većinsku koaliciju s drugim strankama u poljskome parlamentu od 460 mjesta, novi su izbori mogući, rekao je Kaczynski.

Odbio je navesti moguć datum prijevremenih izbora.

PiS u petak pokušava prikupiti većinu od 231 mjesta. Zajedno s Ligom poljskih obitelji (LPR) PiS sada ima 183 mjesta.

Mediji navode da PiS pregovara o koaliciji s Poljskom seljačkom
strankom (PSL) koja ima 25 mjesta. Također, prema medijima, PiS pokušava nagovoriti neke članove Samoobrona da mu prebjegnu.

PiS je u travnju oformio kontroverznu trostranačku koaliciju s
populističkom Samoobronom (samoobrana), strankom poljodjelaca te s katoličko-nacionalističkom Ligom poljskih obitelji (LPR).

Koalicija se pokazala vrlo nestabilnom jer su partneri svakih
nekoliko tjedana prijetili novim izborima.

Mediji u petak prenose i glasove da bi se u vladu mogla ponovo
vratiti Zyta Gilowska, donedavna potpredsjednica vlada i ministrica financija koja je provodila strogu fiskalnu disciplinu. Smijenjena pod optužbom da je zatajaila svoju prošlost doušnice tajne policije u vrijeme komunizma, Gilowska je odbacila sve navode i specijalni sud oslobodio ju je svih optužbi.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene