Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Poljski parlament oslobodio umirovljenike od plaćanja TV pretplate

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Poljski parlament je donio je zakon koji oslobađa sve umirovljenike, nezaposlene i primatelje socijalne pomoći od plaćanja pristojbi na radio i televiziju.

Nakon izborne pobjede prošle jeseni vladajuća Narodna platforma (PO) objavila je da namjerava u potpunosti ukinuti plaćanje pristojbe za televiziju od 1. siječnja 2009. te da će nakon toga javne televizijske i radijske postaje biti financirane iz državnog proračuna.

Pročitajte i ovo Ilustracija Prijeratno doba Rat je stvarna prijetnja, a Europa nije spremna, upozorava Poljska: "Doslovno svaki scenarij je moguć" Andrzej Duda Konzervativna ideologija Poljski predsjednik blokirao zakon i ugrozio živote i zdravlje žena i djevojaka

Tijekom burne rasprave u parlamentu premijer Donald Tusk nazvao je te pristojbe "plaćanjem zaštite" za nešto što već dugo nema nikakve veze s javnom funkcijom.

Poljski su umirovljenici financirali promidžbenu kampanju stranaka koje su preuzele nadzor nad javnim medijima, dodao je.

Konzervativna oporba koja stoji iza bivšeg premijera Jaroslawa Kaczynskog vladu je optužila da pokušava uništiti javne medije.

Neće više biti poljskih filmova bogate produkcije niti ustanova u kulturi ako ne bude potpore poljskoj televiziji TVP, ustvrdio zastupnik Jacek Kurski iz stranke Zakon i pravda.

Ravnatelj javne radio postaje Krzysztof Czabanski je rekao da će ta odluka "izbrisati" poljsku produkciju.

Po vladinim izvorima samo 40 posto Poljaka plaća pristojbe za televiziju i radio. Godišnja je naknada trenutno 186 zlota (55 eura) ako se plaća unaprijed.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene