Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Poljska će vlada ponovno dodijeliti državljanstvo Židovima koji su prognani iz te zemlje između 1968. i 1971., najavio je u utorak poljski ministar unutarnjih poslova Grzegorz Schetyna.


Voditelji vojvodstava, poljskih regionalnih uprava, već će u utorak dobiti naputke o pojednostavljenom vraćanju državljanstva prognanim sugrađanima židovskog podrijetla, izjavio je Schetyna u radijskom intervjuu.

Vezani članci Koronavirus u Poljskoj Dnevni broj novozaraženih veći nego na vrhuncu epidemije u studenom: "Nije isključeno ponovno uvođenje ograničenja" Koronavirus u Poljskoj, ilustracija Za ulazak u ovu europsku zemlju uskoro ćete morati imati negativan test na koronu: "Na početku smo trećeg vala pandemije"

Židovske udruge i poljski intelektualci već su ranije pozivale da vlada to učini ove godine na 40. obljetnicu studentskih prosvjeda u Varšavi protiv komunističkog režima.

Vlasti su tada pokušale diskreditirati prosvjednike uz pomoć antisemitske kampanje. Nakon toga, tisuće Poljaka židovskog podrijetla izgubile su posao ili mogućnost studiranja, a između 20.000 i 30.000 njih napustilo je zemlju.

Ministarstvo unutarnjih poslova ranije je odbijalo zahtjeve za vraćanjem državljanstva, jer je strahovalo da bi se na isto pravo mogli pozvati i Nijemci koji su nakon Drugoga svjetskog rata izbjegli u Njemačku.

Ta se mogućnost međutim sad isključuje, izjavio je Schetyna, navodeći kako je glavni uvjet ponovnog dobivanja državljanstva taj da je riječ o osobama koje danas imaju izraelsko državljanstvo.

Procjenjuje se da će pravo repatrijacije iskoristiti "do tisuću osoba".

Zainteresirani mogu predati odgovarajući zahtjev u vojvodstvu u kojemu su ranije imali mjesto boravka. Formalno gledano, neće biti ponovno primljeni u državljanstvo, nego će dobiti potvrdu da je svojedobno oduzimanje državljanstva bilo protupravno i time nevažeće.