Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Poljska vraća državljanstvo prognanim Židovima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Poljska će vlada ponovno dodijeliti državljanstvo Židovima koji su prognani iz te zemlje između 1968. i 1971., najavio je u utorak poljski ministar unutarnjih poslova Grzegorz Schetyna.

Voditelji vojvodstava, poljskih regionalnih uprava, već će u utorak dobiti naputke o pojednostavljenom vraćanju državljanstva prognanim sugrađanima židovskog podrijetla, izjavio je Schetyna u radijskom intervjuu.

Pročitajte i ovo Andrzej Duda Konzervativna ideologija Poljski predsjednik blokirao zakon i ugrozio živote i zdravlje žena i djevojaka Ilustracija Rat u Europi Rusija napala Kijev i Lavov, uzbuna u Poljskoj: ''Ruski projektil je ušao u naš zračni prostor, digli smo avione''

Židovske udruge i poljski intelektualci već su ranije pozivale da vlada to učini ove godine na 40. obljetnicu studentskih prosvjeda u Varšavi protiv komunističkog režima.

Vlasti su tada pokušale diskreditirati prosvjednike uz pomoć antisemitske kampanje. Nakon toga, tisuće Poljaka židovskog podrijetla izgubile su posao ili mogućnost studiranja, a između 20.000 i 30.000 njih napustilo je zemlju.

Ministarstvo unutarnjih poslova ranije je odbijalo zahtjeve za vraćanjem državljanstva, jer je strahovalo da bi se na isto pravo mogli pozvati i Nijemci koji su nakon Drugoga svjetskog rata izbjegli u Njemačku.

Ta se mogućnost međutim sad isključuje, izjavio je Schetyna, navodeći kako je glavni uvjet ponovnog dobivanja državljanstva taj da je riječ o osobama koje danas imaju izraelsko državljanstvo.

Procjenjuje se da će pravo repatrijacije iskoristiti "do tisuću osoba".

Zainteresirani mogu predati odgovarajući zahtjev u vojvodstvu u kojemu su ranije imali mjesto boravka. Formalno gledano, neće biti ponovno primljeni u državljanstvo, nego će dobiti potvrdu da je svojedobno oduzimanje državljanstva bilo protupravno i time nevažeće.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene