Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uoči EU izbora

Policija upala u Europski parlament: Sve je povezano s ruskim uplitanjem

Aktualno Galerija Policija pretresa Europski parlament Policija pretresa Europski parlament Foto: Afp Belgijska policija pretražuje Europski parlament Belgijska policija pretražuje Europski parlament Foto: Afp Policija pretražuje Europski parlament Policija pretražuje Europski parlament Foto: Afp Marcel De Graaff Marcel De Graaff Foto: Afp +0 Marcel De Graaff Galerija 1/5 >>
Zaposlenik Europskog parlamenta osumnjičen je za promicanje ruske propagande.

Belgijsko savezno tužiteljstvo priopćilo je u srijedu da je policija izvršila pretrese rezidencije zaposlenika Europskog parlamenta i njegova ureda u zgradi parlamenta u Bruxellesu zbog sumnje na rusko uplitanje.

Tužitelji su u priopćenju rekli da je ured osumnjičenika u Strasbourgu, gdje se nalazi sjedište Europskog parlamenta u Francuskoj, također pretražen u partnerstvu s europskom agencijom za pravosudnu suradnju, Eurojustom i francuskim pravosudnim tijelima, piše ABC News.

Pretresi su održani manje od dva tjedna prije EU izbora, koji će se održati od 6. do 9. lipnja.

Istragu je prošlog mjeseca najavio belgijski premijer Alexander De Croo, koji je rekao da je obavještajna služba njegove zemlje potvrdila postojanje mreže koja pokušava potkopati potporu Ukrajini.

"Pretresi su dio slučaja uplitanja, pasivne korupcije i članstva u zločinačkoj organizaciji i odnose se na indikacije ruskog uplitanja, pri čemu su zastupnici Europskog parlamenta pristupani i plaćeni za promicanje ruske propagande preko web-stranice s vijestima Glasa Europe", rekli su tužitelji.

Tužitelji su rekli kako vjeruju da je zaposlenik odigrao "značajnu ulogu u ovome".

Pročitajte i ovo Očevid požara u Karlovcu - 4 u karlovačkom naselju VIDEO/FOTO Vatrogasac stradao od aktiviranja dviju ručnih bombi: Policija objavila detalje nesreće na zgarištu

Nekoliko nizozemskih novinskih kuća identificiralo je osumnjičenika kao zaposlenika zastupnika EU-a Marcela de Graaffa iz krajnje desne nizozemske stranke Forum za demokraciju. Osoba koja je upoznata s istragom potvrdila je da su izvješća točna. Službenik nije smio javno govoriti jer je istraga u tijeku.

Belgijska policija pretražuje Europski parlament Marcel De Graaff Foto: Afp

EU je ovog mjeseca zabranio Glasu Europe i još trima ruskim medijima emitiranje u 27-eročlanom bloku. EU je rekla da su svi pod kontrolom Kremlja i da ciljaju na "europske političke stranke, posebno tijekom izbornih razdoblja". Od početka rata u veljači 2022., EU je već suspendirao Russia Today i Sputnik, među nekoliko drugih medija.

De Croo je prošlog mjeseca rekao da je istraga pokazala da se članovima Europskog parlamenta pristupalo i nudio novac za promicanje ruske propagande.

"Prema našoj obavještajnoj službi, ciljevi Moskve vrlo su jasni. Cilj je pomoći u izboru više proruskih kandidata u Europski parlament i ojačati određeni proruski narativ u toj instituciji", rekao je.

Zemlje EU-a uložile su milijarde eura u Ukrajinu, zajedno sa znatnim količinama oružja i streljiva. Također su uvele sankcije najvišim ruskim dužnosnicima, uključujući predsjednika Vladimira Putina, bankama, tvrtkama i energetskom sektoru od sveobuhvatne invazije Moskve u veljači 2022.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene