Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ozbiljne posljedice

Putinova zlokobna prijetnja malim europskim zemljama

Vladimir Putin poručio je da će Rusija poduzeti protumjere ako se Ukrajini u budućnosti dopusti da protiv ruskog teritorija koristi dalekometno precizno oružje koje isporučuje Zapad.

Ruski predsjednik Vladimir Putin zaprijetio je Europi ozbiljnim posljedicama ako se Ukrajini u budućnosti dopusti da protiv ruskog teritorija koristi dalekometno precizno oružje koje isporučuje Zapad.

"Ti predstavnici NATO-a, posebno u Europi i posebno u malim zemljama, trebali bi shvatiti s čime se igraju", rekao je Putin u utorak u glavnom gradu Uzbekistana Taškentu na kraju državnog posjeta.

Nagovijestio je da bi Rusija mogla poduzeti vojne protumjere te je rekao da osobito manje zemlje ne bi smjele zaboraviti da njihovi teritoriji nisu veliki i da su gusto naseljeni.

Putin, koji je prije više od dvije godine započeo ruski agresorski rat protiv Ukrajine, optužio je Zapad za nastavak eskalacije. Modernim oružanim sustavima poput raketnog sustava ATACMS ne upravljaju ukrajinski vojnici, već visokokvalificirani stručnjaci NATO-a na temelju podataka satelitskog izviđanja, ustvrdio je.

Pročitajte i ovo TikTok kampanja za Europske izbore - 2 Strategije, strategije Bitka za Europski parlament vodi se na društvenim mrežama: "Mlade je teško pridobiti, granica da ispadneš cringe je tanka"

Dosad je to oružje uglavnom bilo usmjereno na ukrajinski teritorij koji je okupirala Rusija.

Putin je posebno kritizirao glavnog tajnika NATO-a Jensa Stoltenberga, koji se zalaže za gađanje vojnih ciljeva na ruskom teritoriju. Stoltenberg se pozvao na pravo Ukrajine na samoobranu.

Ukrajina od SAD-a i drugih zapadnih država traži odobrenje za korištenje projektila i krstarećih raketa za napad na Rusiju kako bi se učinkovitije borila protiv neprijatelja.

Pročitajte i ovo Ilustracija Planirajte na vrijeme Kako rade trgovine na Tijelovo i Dan državnosti: Provjerite gdje ćete u četvrtak moći u kupovinu

Pročitajte i ovo Novac - 1 nova prekoračenja treba dogovoriti Prešutni minusi odlaze u povijest: "I kredit po tekućem računu ima jednu vrlu nezgodnu osobinu..."

Dosad je Kijev za te napade uglavnom koristio dronove vlastite proizvodnje. Dosad je ruska vojska bila u mogućnosti okupljati postrojbe iza granice za nove napade na ukrajinski teritorij ili bombardirati gradove blizu granice, poput Harkiva, zrakoplovima sa sigurne pozicije praktički bez ikakvih smetnji.

Prema Putinu, takvo odobrenje zapadnih država predstavljalo bi izravnu konfrontaciju između Rusije i Zapada. U tom kontekstu 71-godišnjak se još jednom osvrnuo na rusko strateško nuklearno oružje.

Pročitajte i ovo Groblje - 1 Vandalizam Nečuveno: Netko je oštetio 15 grobnica u Zagrebu

Također je doveo u pitanje moguću to da SAD zaštiti zemlje NATO-a. "Ako se ozbiljne posljedice za Europu materijaliziraju, kako će se SAD ponašati s obzirom na naš paritet u strateškom naoružanju?" upitao je.

Od početka rata rusko je vodstvo više puta prijetilo da će upotrijebiti nuklearno oružje kako bi odvratilo Zapad od pružanja veće potpore Ukrajini.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene