Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sve napetije

"Podcjenjujete situaciju, suočavate se s fatalnim posljedicama": Ruski čelnik zaprijetio jednoj velesili

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova upozorio je američke čelnike o pogrešnim procjenama koje bi mogle imati fatalne posljedice.

Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov u ponedjeljak je rekao da bi se SAD mogao suočiti s "fatalnim posljedicama" ako će ignorirati upozorenje Moskve da ne dopusti Ukrajini korištenje naoružanja kojim ga opskrbljuje da napada ciljeve unutar ruskog teritorija.

Rjabkov je govorio o prošlotjednoj odluci američkog predsjednika Joea Bidena da odobri Kijevu da američkim naoružanjem gađa mete u Rusiji ako su one bile dio napada na ukrajinsku regiju Harkiv.

"Htio bih upozoriti američke čelnike o pogrešnim procjenama koje bi mogle imati fatalne posljedice. Iz nepoznatih razloga oni podcjenjuju ozbiljnost odgovora koji bi mogli dobiti", rekao je Rjabkov za rusku novinsku agenciju RIA.

Pročitajte i ovo Podignuta optužnica protiv bivše predsjednice NSK-a Imala i pomagačicu Podignuta optužnica protiv bivše predsjednice NSK-a: Pogledajte za što je terete, šteta se mjeri u desecima tisuća eura

Referirao se na izjavu ruskog predsjednika Vladimira Putina, koji je prošli tjedan upozorio NATO članice da se igraju s vatrom i riskiraju širi globalni sukob.

"Pozivam te ličnosti u Americi da odvoje dio svog vremena, koje sad, sudeći po lakoći njihova pristupa, očito troše na neku vrstu videoigrica, kako bi proučili što je detaljno iznio Putin", rekao je Rjabkov.

Ruski predsjednik poslao je "vrlo  značajno upozorenje i ono se mora najozbiljnije shvatiti".

Putin je rekao da bi se zapad izravno uključio u sukob u Ukrajini ako će se njegovo naoružanje koristiti na ruskom teritoriju jer to zahtijeva njegovu satelitsku, obavještajnu i vojnu pomoć.

Pročitajte i ovo Danka Ilić Kardinalne pogreške Očekuje se obrat u istrazi? Dankina majka ispričala detalje šokantnog noćnog telefonskog poziva

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg prošli je tjedan kazao kako NATO ima pravo pomoći Ukrajini u njezinu pravu na samoobranu te da to ne čini Savez sudionikom rata.

Pročitajte i ovo Nesreća na autocesti - 1 Što se događa? Na cestama za produženi vikend poginulo osmero ljudi, stručnjak upozorava na ključnu stvar: "Toga kod nas znatno nedostaje"

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski tijekom vikenda je zahvalio Washingtonu što je dopustio korištenje američkih raketnih sustava HIMARS u regiji Harkiv, no rekao je da ono nije dovoljno. Ukrajina dugo upozorava da ograničenja koja su zapadne zemlje postavile na upotrebu njihova naoružanja znatno sputavaju sposobnost Ukrajine da se brani.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene