Dvije nove skupine planinskih gorila, a riječ je o ugroženoj vrsti, prilagodit će se suživotu s čovjekom, objavile su vlasti u Ugandi koju sve više posjećuju turisti kako bi vidjeli gorile u nacionalnom parku Bwindi.


"S rastućim brojem stranih turista, potražnja je veća od ponude", objavila je glasnogovornica Ugandske službe za faunu (UWA) Lilian Nsubuga.

Vezani članci Ivo Sanader (Foto: Marko Lukunic/PIXSELL) Vrhovni sud napokon objavio presudu za Planinsku: Sanaderu kazna od šest godina zatvora Čedo Prodanović (Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL) Sanaderov odvjetnik: "Presuda za Planinsku mogla bi pasti na Ustavnom sudu"

Dodala je da će "proces prilagodbe (tih dviju novih skupina) trajati godinu do dvije".

Četiri skupine primata već su naviknute na turiste u nacionalnom parku Bwindi, u kojem živi većina planinskih gorila u tom dijelu istočne Afrike.

Uganda je u studenome 2006. godine za 33 posto povisila cijene ulaznica za turiste koji žele vidjeti gorile. Od tada za sat posjeta nacionalnom parku treba izdvojiti 500 umjesto 375 dolara.

Populacija planinskih gorila, kojih je u svijetu samo 700 jedinki, obitava u Ugandi, Ruandi i Demokratskoj Republici Kongu.