Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar"

Psihološki rat

Pjongjang prijeti SAD-u 'preventivnim' nuklearnim udarom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sjeverna Koreja optužila je SAD da želi pokrenuti atomski rat i zaprijetila Washingtonu 'preventivnim' nuklearnim udarom, nekoliko sati prije glasovanja u Vijeću sigurnosti UN-a o pooštravanju sankcija protiv Pjongjanga nakon novog atomskog pokusa.

Nakon što je povećao tenzije zaprijetivši otkazivanjem sporazuma o primirju kojim se prekida rat u Koreji 1953., sjevernokorejski režim nanovo je pooštrio ratnu retoriku.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin i Kim Jong Un - 3 neprijatelj broj jedan Nova prijetnja: "Sjeverna Koreja će upotrijebiti svu silu bude li napadnuta" Kim Jong Un - 2 Jeziva poruka "Rat je neizbježan": Kim Jong-un poručio da nema izbora te naredio vojci da pripremi nuklearne bombe, ako budu potrebne

>> Bijela kuća: Umjesto da tulumare s Rodmanom, neka nahrane svoj narod!

'Budući da se SAD sprema pokrenuti nuklearni rat, naše revolucionarne oružane snage prisvajaju si pravo na preventivni nuklearni napad radi uništenja uporišta agresora', izjavio je glasnogovornik sjevernokorejskog ministarstva vanjskih poslova, kojega citira službena agencija KCNA.

Upozorio je da je drugi korejski rat 'neizbježan' nakon što su Washington i Seul odbili otkazati velike zajedničke vojne manevre predviđene za sljedeći tjedan. Rodong Sinmun, službeni dnevnik jedine stranke, iznio je prijetnju o 'termonuklearnom ratu'.

'Rat se neće ograničiti na Korejski poluotok', upozorio je list aludirajući na balistički arsenal zemlje, sposobne da udari na američki teritorij, posebice otoke u Pacifiku.

Vijeće sigurnosti treba se sastati u četvrtak u New Yorku kako bi na prijedlog Washingtona i Pekinga izglasalo tekst o novim sankcijama za Sjevernu Koreju u sprečavanju da se domogne potrebne tehonologije za razvoj nuklearnog i balističkog programa.

Radi se o zamrzavanju svih financijskih odnosa, uključujući prijenos gotovinskih sredstava, ako bi te transakcije mogle poslužiti naporima Pjongjanga da se domogne atomskog oružja i raketa dugog dometa. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene