Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Pilot napustio kokpit kako bi prerezao uže padobrancu u klopci

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pilot malog zrakoplova napustio je svoje mjesto kako bi pomogao padobrancu čije se sigurnosno uže zaplelo o kotač aviona.

U sceni tipičnoj za filmove poput onih u kojima  Indiana Jones ili James Bond izvode svoje vratolomije, a koju ilustrira grafika britanskog lista The Sun, pilot zrakoplova ostavio je zrakoplov da leti sam, a on je kroz otvorena vrata 30 sekundi rezao uže kako bi oslobodio bespomoćnog padobranca britanske vojske.

Pročitajte i ovo Maksim Kuzminov Maksim Kuzminov Detalji likvidacije ruskog pilota koji je pobjegao od Putinovog režima: Pronađen mrtav s nekoliko rana od vatrenog oružja Maksim Kuzminov, Sergej Nariškin pronađen izrešetan Šef ruske obavještajne službe o ubijenom ruskom pilotu: "Bio je moralni leš"

Nakon što mu je to uspjelo, odjurio je kako bi ponovno preuzeo kontrolu nad zrakoplovom jer u avionu nije bilo nikog drugog.

- Pilot je pokazao nevjerojatnu hrabrost i vještinu. Ovakav slučaj spašavanja padobranca još nismo imali, rekao je glasnogovornik britanskog Ministarstva obrane.

Drama se zbila u zraku iznad Centra za padobranstvo u Bad Lippspringeu u Njemačkoj.

U planu je bilo da iz aviona skoči šest britanskih padobranaca, i to u sklopu vojnog natjecanja u skakanju padobranom.

Petorica su uspješno izvela skok, no sigurnosno uže šestog skakača zapetljalo se u kotač letjelice i padobranac je ostao bespomoćno visjeti u zraku.

- Bilo je strašno, svi smo bili sigurni da slijedi velika tragedija. Padobranac je bio potpuno bespomoćan dok ga je vjetar bacao po zraku, rekao je jedan posjetitelj natjecanja.

- Vidjeli smo kako je zrakoplov pri brzini većoj od 200 kilometara na sat počeo lagano ponirati. Mislili smo da mora sletjeti iako je padobranac ostao ispod njega u zamci. Nema šanse da bi padobranac preživio slijetanje, ispričao je drugi svjedok.

No, poniranje se zbivalo samo u onih 50-ak sekundi, koliko je pilotu trebalo da intervenira i spasi padobranca te preuzme natrag kontrolu nad zrakoplovom.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene