Papa Franjo
Papa Franjo Foto: DNEVNIK.hr

Papa Franjo pozvao je u novogodišnjoj poruci u subotu kada Rimokatolička crkva slavi svetkovinu svete Marije Bogorodice i Svjetski dan mira, na prestanak nasilja prema ženama jer povrijediti ženu znači povrijediti Boga.


Slaveći misu u bazilici sv. Petra u Rimu 85-godišnji papa Franjo činio se u dobroj formi za razliku od Stare godine kada je u zadnji trenutak odlučio da neće predvoditi misu kako se očekivalo, piše Reuters.

Vezani članci Online nasilje nad ženama - 3 Online silovanja, zloupotreba osobnih podataka, prijetnje: Samo četiri posto takvih slučajeva u svijetu se prijavi Papa Franjo upućuje poruku Urbi et Orbi (Foto: Dnevnik.hr) Pred desecima tisuća vjernika: Papa uputio svijetu poruku Urbi et orbi, posebno zahvalio na jednom poklonu

Papa je u subotu prehodao središnji brod bazilike čitavom duljinom za razliku od petka navečer kada je ušao sa sporednog ulaza i odande pratio misu.

Zbog ishilagije (išijasa) uslijed čega se bolovi šire u noge, Papi su ponekad nemoguća dulja stajanja.

U svojoj novogodišnjoj homiliji Papa se usredotočio na teme majčinstva i žena - za koje je kazao da održavaju tkanje života i uputio jednu od najsnažnijih poruka kojima poziva na okončanje nasilja nad ženama.

"I zato što majke donose život i drže ovaj svijet, učinimo velike napore kako bismo slavili majke i štitili žene", rekao je Franjo.

"Koliko je samo nasilja upereno prema ženama! Neka to prestane! Povrijediti ženu znači povrijediti Boga koji kroz ženu skrbi za naše čovječanstvo".

Papa je i prošli mjesec u programu za talijansku televiziju govoreći o ženi koju je tukao bivši suprug rekao da je obiteljsko i nasilje prema ženama gotovo sotonski čin.

Od početka pandemije COVID-19, prije gotovo dvije godine, Franjo je nekoliko puta osuđivao obiteljsko nasilje koje je u mnogim državama poraslo u vrijeme lockdowna jer su tim mjerama žene bile potpuno zatvorene sa svojim zlostavljačima.

U poruci za Svjetski dan mira koja je objavljena u prosincu, papa Franjo je pozvao zemlje da novac koji izdvajaju za naoružanje preusmjere u obrazovanje i osudio je trošenje novca na oružje na uštrb socijalnih davanja.

Godišnja poruka mira šalje se šefovima država i vlada i međunarodnim organizacijama, a Papa po jedan primjerak predaje dužnosnicima koji će ga posjetiti u Vatikanu tijekom godine.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju