Papa Franjo
Papa Franjo Foto: Afp

Papa Franjo rekao je u nedjelju da je pad nataliteta u Italiji "tragedija" i upozorio da sve manji broj rođene djece predstavlja prijetnju budućnosti te europske zemlje.


Broj rođenih u Italiji prošle godine je dosegnuo najnižu razinu od ujedinjenja nacije 1861., objavio je u prosincu nacionalni statistički ured. Stopa nataliteta u toj europskoj zemlji u padu je već 12. godinu zaredom.

"Demografska zima je stvarna briga, barem ovdje u Italiji", rekao je Papa u svom tjednom obraćanju ispred Bazilike svetog Petra.

"Čini se da je puno ljudi izgubilo želju za djecom. Mnogi parovi radije nemaju djece ili imaju samo jedno dijete...To je tragedija...koja je u suprotnosti s našim obiteljima, našom državom i našom budućnošću", rekao je papa Franjo.

U Italiji se prošle godine rodilo 404.892 djece, 15.192 manje nego 2019, objavio je statistički ured ISTAT.

Urbi et Orbi: Papa Franjo održat će božićnu misu - 5 Papa: ''Odbacimo polarizaciju, dijalogom zaliječimo podijeljeni svijet''

Papa Franjo Papa Franjo: "Obiteljsko nasilje je gotovo sotonski čin. Svako nasilje nad ženama je oskvrnjenje Boga"

Prošle godine je umrlo 746.146 ljudi, a ukupan broj stanovnika pao je na otprilike 59,3 milijuna.

ISTAT je dodao da je pad nataliteta nastavljen i ove godine, a pandemiju covida-19 naveo kao jedan od faktora tog pada.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju