Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Papa ponovo poziva na mir

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Papa Benedikt XVI. u nedjelju je ponovno pozvao na mir na Bliskome istoku i zatražio hitan prekid vatre. Dok se međusobni napadi Izraela i Hezbolaha, od granate Hezbolaha ranjena su trojica kineskih vojnika UN-a.

 - Suočen s gorkom spoznajom da pozivi na hitan prekid vatre u toj podijeljenoj regiji nisu urodili plodom, osjećam potrebu da ponovim tu molbu i od svih zatražim da se potrude izgraditi pravedan i trajan mir, rekao je Papa.
Benedikt XVI. rekao je to u Angelusu u svojoj ljetnoj rezidenciji u Castel Gandolfu, južno od Rima. 

Pročitajte i ovo Ilustracija Sve se ispituje Pet izraelskih jedinica odgovorno za teška kršenja ljudskih prava prije Gaze, ali to neće utjecati na prodaju američkog oružja tim jedinicama Izraelski ministar ozlijeđen u prometnoj nesreći Nije prva nesreća Prevrnuo se automobil u kojem je bio kontroverzni izraelski ministar: Nije bio sam

Izraelski premijer Ehud Olmert poručio je europskim čelnicima da mu prestanu propovijedati o civilnim žrtvama rata, objavio je nedjelju njemački list Welt am Sonntag.

Otkud eurpskim čelnicima pravo da Izraelu propovijedaju? Ehud Olmert, izraleski premijer Olmert je u razgovoru za taj njemački list izjavio da nije moguće sasvim uništiti Hezbolah. Izraelski premijer tvrdi također da ne podcjenjuje taj gerilski pokret koji je, kako rekao, ispalio tek tri tisuće od svojih 15.000 raketa. 

Trojica kineskih vojnika iz mirovnih snaga UN-a u Libanonu (UNIFIL) lakše su ranjena u nedjelju kada je granata Hezbolaha pala na njihovu bazu na jugu Libanona, objavio je UNIFIL.

- Granata koju je ispalio Hezbolah pala je unutar baze kineskih vojnika u području al-Hinneyeha, rekao je glasnogovornik. Sva su trojica zbrinuta i u stabilnom stanju. 

U izraelskom zračnom napadu 25. srpnja ubijena su četvorica mirovnih promatrača UN-a na jugu Libanona.


Izraelska ofenziva protiv Libanona ojačala je podršku šijitskoj skupini Hezbollah, rekao je libanonski predsjednik Emile Lahoud u intervjuu koji će biti objavljen u ponedjeljak.

- Ovdje su svi na strani Hezbolaha, rekao je taj prosirijski
predsjednik za njemački časopis Focus.

- Izraelci ne znaju gdje je Hezbolah i zato ga ne mogu pobijediti, rekao je Lahoud u intervjuu. 

- Protiv Izraela morate imati gerilce koji mogu pružiti otpor, dodao je Lahoud i objasnio da libanonska vojska to ne može jer nema ni opremu ni ljude.

Ujedinjeni narodi rade na rezoluciji koja bi prekinula borbe između Izraela i Hezbolaha i utrla put trajnome miru.

Libanonska vlada odbacila je pak u subotu francusko-američki nacrt rezolucije za Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda o prekidu sukoba Izraela i Hezbolaha i poslala je u New York predložene izmjene.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene