Carlo Maria Vigano (u sredini) optužio je papu Franju za prikrivanje seksualnih zlostavljanja (Foto: AFP)
Carlo Maria Vigano (u sredini) optužio je papu Franju za prikrivanje seksualnih zlostavljanja (Foto: AFP)

Papa Franjo naredio je temeljitu istragu svih dokumenata koji se nalaze u vatikanskim uredima, a odnose se na osramoćenog američkog kardinala Theodorea McCarricka, što je prvi odgovor Svete Stolice na optužbe podignute protiv njega.


U dokumentima iz kolovoza nadbiskup Carlo Maria Vigano, bivši vatikanski veleposlanik u SAD-u, kaže da je Papa godinama znao za nedolično McCarrickovo seksualno ponašanje prema odraslim sjemeništarcima, no da nije ništa poduzeo.

Vezani članci Papa Franjo (Foto: AFP) Papa odgovorio kritičarima: "Zabijaju mi nož u leđa, ti ljudi ne žele dobro Crkvi" Kardinal George Pell (Foto: AFP) Treći čovjek Vatikana ostaje u zatvoru najmanje tri godine: Odbijena žalba na presudu za pedofiliju

McCarrick je u srpnju postao prvi kardinal koji je podnio ostavku na dotadašnju funkciju u vodstvu crkve pošto su odvojene istrage pokazale da su izjave po kojima je spolno zlostavljao šesnaestogodišnjeg mladića vjerodostojne.

U priopćenju Vatikana objavljenom u subotu stoji da bi istraga koja se vodi protiv McCarricka mogla pokazati da su "tada poduzeti koraci koji nisu u skladu s aktualnim pristupom Crkve ovakvim problemima".

U priopćenju iz kolovoza Vigano optužuje brojne aktualne i bivše visoke vatikanske i američke svećenike koji su prikrivali McCarrickov slučaj. Tada je pozvao Papu da odstupi s dužnosti.

"Odsad više nije prihvatljivo" da se prema biskupima koji su počinili ili su prikrivali zlostavljanja ponaša drukčije nego prema svećenicima koji su počinili ista zlodjela, priopćio je Vatikan. (Hina)