Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gdje je nestao?

Nakon pisma u kojem je optužio Papu da je znao za zlostavljanje nadbiskup se pritajio: ''Rekao je da će napustiti zemlju''

Carlo Maria Viagno (Foto: AFP)
Carlo Maria Viagno (Foto: AFP) Foto: Afp
Bivši vatikanski diplomat, nadbiskup Carlo Maria Viagno, koji je optužio papu Franju da zataškava izvještaje o seksualnom zlostavljanju, pritajio se, jer je zabrinut za svoju sigurnost.

Nadbiskup Carlo Maria Viagno napisao je pismo u kojem je naveo da je papa Franjo znao za navode protiv američkog kardinala pet godina prije nego je prihvatio njegovu ostavku. Pismo je poslao katoličkim medijima.

Pročitajte i ovo Papa Franjo Šire se teorije VIDEO Neobična poruka osvanula na nebu i ostavila ljude u čudu: Papa je prognan ili zatvoren? Papa Franjo s novinarima u avionu Papa o ženama i LGBT osobama u Crkvi: "Crkva je otvorena za sve, ali..."

Talijanski bloger Aldo Maria Valli kasnije je rekao da mu je biskup rekao da je ''kupio avionsku kartu''.

Prisjećajući se sastanka između njih dvojice, Valli je prepričao što mu je rekao nadbiskup: ''Rekao je da će napustiti zemlju, da mi ne može reći gdje će ići, da ga ne tražim i da više neće biti u upotrebi njegov stari broj mobitela.''

Slične tvrdnje da je nadbiskup zabrinut za svoju sigurnost izrekao je i Edward Pentin, iz konzervativnog Nacionalnog katoličkog registra.

Novinar Marco Tosatti koji je rekao da je pomogao nadbiskupu sastaviti za papu optužujuće pismo od 11 stranica, rekao je BBC-u: ''Ne znam gdje bi mogao biti. Rekao je da se želi pritajiti. Trenutačno ne odgovara na telefon''. Međutim, nije spominjao da je nadbiskup primao prijetnje.

Što piše u pismu nadbiskupa?

Nadbiskup Vigano rekao je da je izvijestio papu Franju da je kardinal Theodore McCarrick, bivši nadbiskup u Washingtonu, optužen da je desetljećima seksualno zlostavljao niže rangirane sjemeništarce i svećenike. Navodi i da je predhodnik pape Franje, papa Benedikt XVI poduzeo akciju protiv kardinala, prisilivši ga da se povuče u život ''molitve i ispaštanja''. Međutim, papa Franjo je ukinuo sankcije za McCarricka i dopustio mu da se vrati punim dužnostima.

Papa Franjo ''znao je od najkasnije 23. lipnja 2013. da je McCarrick serijski predator'', napisao je nadbiskup Vigano. ''Znao je da se radi o nevaljalom čovjeku, ali ga je pokrivao do samog kraja'', dodao je.

''Papa Franjo mora biti prvi koji predstavlja dobar primjer za kardinale i biskupe koji su pokrivali McCarrickova zlostavljanja i podnijeti ostavku zajedno s njima'', napisao je nadbiskup Vigano koji je bio vatikanski poslanik u Washingtonu od 2011. do 2016. Papa je odbio komentirati njegove navode.

''Neću reći ni riječi o tome. Mislim da izjava govori sama za sebe'', rekao je Papa novinarima kada su ga pitali za pismo.

Reakcije unutar katoličke zajednice na pismo su različite, što je samo još jedna od situacija koja reflektira podijeljene stavove o papi Franji. Zatražena je istraga o navodima u pismu.

Podsjetimo, McCarrick (88) je u srpnju postao prvi katolički kardinal u povijesti koji je dao ostavku zbog optužbi za seksualno zlostavljanje. Posljednji put je neki kardinal napustio dužnost 1927. godine zbog političkog neslaganja s Vatikanom. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene