Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Novi saziv pakistanskog parlamenta izabrao je prvi put ženu na čelo te institucije, objavio je dosadašnji predsjednik naglasivši da je Fehmida Mirza osvojila uvjerljivu većinu.


Mirza je poslovna žena i liječnica koja je u parlament bila izabrana tri puta.

Vezani članci Poljubac za kraj Po čemu će građani pamtiti Grabar-Kitarović? Jedni ističu kako je bila prva žena na čelu države, a drugi se prisjećaju nogometne utakmice i njezinih vokalnih nastupa Analiza mandata Kolinde Grabar-Kitarović - 11 Pet godina mandata Kolinde Grabar Kitarović: Uspon i pad prve hrvatske predsjednice

Za predsjednicu parlamenta nominirala ju je Pakistanska Narodna stranka (PPP) bivše premijerke Benazir Bhutto, ubijene u prosincu.

PPP, koja je pobjednica parlamentarnih izbora u veljači, sprema se oformiti vladajuću koaliciju s Muslimanskom ligom Pakistana-Nawaz (PML-N) koju vodi bivši premijer Nawaz Sharif.

Koalicija bi se trebala suprostaviti predsjedniku Pervezu Musharrafu i uloga nove predsjednice parlamenta bit će ključna u naporima koalicije da svrgne predsjednika s vlasti.

Musharraf je na vlast došao državnim udarom bez krvoprolića 1999., godine, a osigurao si je reizbor nizom poteza koje je kritizirala oporba u zemlji ali i zapadne zemlje.

Musharraf je naime smijenio niz sudaca koji su njegov reizbor ocijenili protuustavnim.

PPP i Muslimanska liga-Nawaz osvojile su 121, odnosno 91 mjesto u parlamentu od 342 mjesta.