Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Pakistanski parlament prvi put za predsjednika izabrao ženu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Novi saziv pakistanskog parlamenta izabrao je prvi put ženu na čelo te institucije, objavio je dosadašnji predsjednik naglasivši da je Fehmida Mirza osvojila uvjerljivu većinu.

Mirza je poslovna žena i liječnica koja je u parlament bila izabrana tri puta.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Prvi objavio Dnevnik Nove TV Politico o bivšoj predsjednici kao kandidatkinji za čelo NATO-a: ''Može se pohvaliti jednim od najimpresivnijih životopisa'' Slika nije dostupna NOVA KANDIDATKINJA Omišaljska načelnica Mirela Ahmetović najavila kandidaturu za predsjednicu SDP-a

Za predsjednicu parlamenta nominirala ju je Pakistanska Narodna stranka (PPP) bivše premijerke Benazir Bhutto, ubijene u prosincu.

PPP, koja je pobjednica parlamentarnih izbora u veljači, sprema se oformiti vladajuću koaliciju s Muslimanskom ligom Pakistana-Nawaz (PML-N) koju vodi bivši premijer Nawaz Sharif.

Koalicija bi se trebala suprostaviti predsjedniku Pervezu Musharrafu i uloga nove predsjednice parlamenta bit će ključna u naporima koalicije da svrgne predsjednika s vlasti.

Musharraf je na vlast došao državnim udarom bez krvoprolića 1999., godine, a osigurao si je reizbor nizom poteza koje je kritizirala oporba u zemlji ali i zapadne zemlje.

Musharraf je naime smijenio niz sudaca koji su njegov reizbor ocijenili protuustavnim.

PPP i Muslimanska liga-Nawaz osvojile su 121, odnosno 91 mjesto u parlamentu od 342 mjesta.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene