Zrakoplovna nesreća u Nepalu (Foto: AFP)
Zrakoplovna nesreća u Nepalu (Foto: AFP) Foto: Afp

Preživjeli putnici i svjedoci zrakoplovne nesreće koja se u ponedjeljak dogodila u Nepalu opisali su kaotične trenutke slijetanja zrakoplova u kojemu je smrtno stradalo najmanje 49 ljudi.


Putnički zrakoplov bangladeške kompanije US-Bangla u kojem je bila 71 osoba srušio se u ponedjeljak pri slijetanju u međunarodnu zračnu luku Tribhuvan u Katmanduu.

Vezani članci Zrakoplovna nesreća u Nepalu (Foto: Dipendra Rokka/My Republica) Crna kutija otkriva detalje zrakoplovne tragedije: "Kontrola leta poslala krivi signal pilotu" Slika nije dostupna Udario je u vrh planine: Vojni dron pronašao ostatke nestalog putničkog zrakoplova

Svjedoci su ispričali kako se čuo jaki prasak te da je zrakoplov silovito udario u tlo, dok su ljudi u njemu plakali i pokušavali se ohrabriti pjevanjem.

Jedan od preživjelih putnika sjeća se požara, ali ne i kako je izišao iz zrakoplova.

"Nakon pada pokušao sam se osloboditi i izaći iz zrakoplova koji je bio u plamenu, ali nisam mogao jer su mi ruka i noga zapele", ispričao je za BBC Nepali Keshav Pandey. "Sjedio sam odmah pored vrata za izlaz u nuždi, možda sam ispao van kada su došli spasioci i otvorili vrata. Nakon toga se više ničega ne sjećam, bio sam u nesvijesti."

"Vani je bio ogroman požar i dim je ulazio u našu kabinu. Zatim se čula eksplozija. Ugasili su požar i izvukli nas van", ispričao je 29-godišnji učitelj iz Bangladeša Sharin Ahmed.

"Odjednom je zrakoplov silovito udarao i čuo se vrlo glasan prasak", izjavio je novinarima iz bolničkog kreveta preživjeli Basanta Bohora. "Sjedio sam pokraj prozora i mogao sam izaći van".

"Avion je išao gore pa dolje, lijevo pa desno. Mislio sam da je to zbog gustog zračnog prometa", izjavio je za AFP Sanam Shakya koji je također uspio izaći iz zapaljenog zrakoplova kroz prozor.

Shradha Giri, koja je s kćeri bila u obližnjem zrakoplovu na pisti, za BBC je izjavila: "Vani je bio velik kaos, mnogi su pohitali prema zrakoplovu - sigurnosne službe, hitna pomoć, vatrogasci... Bilo je traumatično i samo gledati što se događa. Svi su potreseni kad se tako nešto događa pred vašim očima."

Generalni direktor zračne luke Tribhuvan Raj Kumar Chhetri rekao je kako će rođaci žrtava i preživjelih u utorak stići u Nepal.

Od 22 preživjela putnika, 11 ih je iz Nepala, a 11 su državljani Bangladeša.

Istraga o uzroku nesreće još traje. Crna kutija izvađena je iz olupine 17 godina starog zrakoplova Bombardier Dash 8 Q400 i pregledavaju je stručnjaci.