Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Glasanje na ruskim predsjedničkim izborima službeno je počelo u subotu navečer po srednjoeuropskom vremenu otvaranjem birališta na Čukotskom polutokoku, na ruskom krajnjem istoku.


Glasanje na Čukotskom poluotoku, najistočnijoj od 11 ruskih vremenskih zona, počelo je u nedjelju u osam sati po mjesnom, odnosno u subotu u 21 sat po srednjoeuropskom vremenu.

Vezani članci Slika nije dostupna Evo zašto Švicarci izlaze na referendum Slika nije dostupna Lokalni izbori u Splitu: Do 16 sati glasovalo 30,30 posto birača

Rusi biraju nasljednika predsjednika Vladimira Putina koji se, prema ustavu, ne može natjecati za treći mandat, ali je odabrao svog favorita, prvog potpredsjednika vlade Dmitrija Medvedeva koji će, kako se očekuje, pobijediti u prvom krugu izbora.

Osim Medvedeva (42), u predsjedničkoj utrci su još tri kandidata: čelnik ruskih komunista Genadij Zjuganov (63), ultranacionalist i vječni klaun ruske politike Vladimir Žirinovski (61) i malo poznati čelnik Demokratske stranke Rusije Andrej Bogdanov (38) - čelnik najveće ruske Masonske lože.

Protivnici Medvedeva žalili su se da je kampanja pristrana zbog dominacije Kremlja u radijskim i televizijskim medijima i korištenje sredstava vlade u korist Putinovog štićenika.

Prema posljednjim ispitivanjima javnog mišljenja, na izbore će izaći između 65 i 70 posto od ukupno 109 milijuna birača, a svoj glas Medvedevu dat će njih čak 73 posto. Zjuganov uživa potporu najviše najviše 15 posto birača, Žirinovski 10 do 11 posto, a Bogdanov 1 posto glasova.