Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Znanstvenici tvrde kako su napokon razriješili jedan od najvećih misterija životinjskog carstva - zašto zebre imaju pruge.


Otkako je Charles Darwin u 19. stoljeću raspravljao o misteriju pruga na zebrama svojim kolegom Alfredom Russelom Wallaceom, biolozi su zauzeli stajalište kako su ove crno-bijele oznake nastale tijekom evolucije.

Istraživači s kalifornijskog sveučilišta tvrde kako su analizirali sve postojeće teorije o razlozima postojanja pruga na zebrama te da su zaključili kako je te mistične trake ova životinje dobila tijekom evolucije sa svrhom zaštite od bolesti koje prenose muhe.

'Nitko dosad nije znao čemu služe pruge na zebri', izjavio je voditelj istraživanja, Tim Caro. 'Rješavanje ovog misterija povećalo je naše znanje o prirodnom svijetu koje može pridonijeti očuvanju istog'.

Caro je sa svojim timom razmotrio pet različitih hipoteza, uključujući mogućnost da su pruge oblik kamuflaže koja služi za zbunjivanje predatora. Također se nagađalo kako pruge služe za reguliranje tjelesne temperature pa čak i da su bile 'ključ' zebrine društvene interakcije.

Vezani članci Pješakinja Uznemirujuća snimka: Projurio preko zebre kao muha bez glave, sva sreća da nitko nije stradao Slika nije dostupna Konačno otkriveno zašto zebre imaju pruge

Što se dogodi kad zebra želi uzeti kikiriki iz ruke?!

No, unatoč svim ovime teorijama, tim istraživača je zaključio kako se pruge jednostavno koriste kao obrana od parazita. Pročavanjem sedam živih vrsta istog roda (konji, magarci i zebre) i njihovih podvrsta, od kojih većina ima različite pruge po tijelu, u različitim podnebljima, došli su do ovog važnog otkrića.

Vidjeli su kako se intenzitet pruga mijenja ovisno o podneblju gdje životinje žive te da su najintenzivnije tamo gdje su paraziti najativniji.

'Bio sam izvan sebe kad sam vidio rezultate', izjavio je Caro. 'Stalno i iznova - ponavljalo se da su pruge bile intenzivnije u onim područjima gdje je postojala veća mogućnost od ugriza muha. Bio sam oduševljen činjenicom što rezultati idu u istom smjeru', izjavio je Caro.

Međutim, iako izuzetno važno, ni ovo objašnjenje neće sasvim zatvoriti 'slučaj' zebrinih pruga. Ostaje, naime, pitanje zašto insekti uopće izbjegavaju pruge...

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook