Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Budna kirurgija"

Operacija kao na filmu: Pacijent potpuno svjestan dok mu uklanjaju tumor na mozgu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Operacija tumora na mozgu pacijentu koji je tijekom zahvata bio u potpunosti budan obavljena je u nedjelju u Kliničkom centru Srbije. Ne samo da je čuo sve što se događalo u sali, 41-godišnji pacijent iz Beograda je i razgovarao s neuropsihologinjom koja je na taj način kontrolirala njegovu motoriku ruku, nogu i govora.

Ta se intervencija zove "budna kirurgija" i prvi je put primjenjena u Kliničkom centru Srbije.

Pročitajte i ovo Izbori u Srbiji - 5 Može li Vučić izgubiti Beograd Srbija u nedjelju izlazi na izbore, najveća borba vodi se za prijestolnicu: "Izgubi li glavni grad, to bi ga moglo ozbiljno uzdrmati" Indijac operirao gotovo dva kilograma težak tumor na mozgu (Foto: AFP) - 3 Težak dva kilograma Operiran rekordno veliki tumor na mozgu: ''Bio je izbočen kao da pacijent ima dvije glave''

"Kirurgijom mozga u budnom stanju povećava se sigurnost pacijenta prilikom odstranjivanja tumora koji je zahvatio zone za govor i pokrete ruku i nogu. Ti tumori su u početku benigni, ali imaju veliki potencijal da postanu zloćudni. Zato je neophodno da se radikalno odstrane što često zahtijeva uklanjanje i dijela zdravog okolnog tkiva. Kada je pacijent u općoj anesteziji, velika je vjerojatnost da će mu biti uništene zone odgovorne za govor i pokrete ekstremiteta. Ali kada je budan i može odgovoriti na zahtjeve liječnika koji ga prate, kirurg točno zna u kojem smjeru treba nastaviti s odstranjivanjem tumora", pojasnio je za Blic dr. Dragan Savić, neurokirurg i vođa.

Slična situacija se i dogodila 41-godišnjem Beograđaninu koji je sasvim slučajno doznao da ima tumor. Nedavno je imao epileptični napad zbog kojeg je pao, a nakon snimanja dijagnosticiran mu je tumor na mozgu.

"I ovaj pacijent ima veliki tumor koji bi za kratko vrijeme prešao u maligni. Ono što je još strašnije je da raste brzo i pacijent ne bi preživio do kraja godine. Ako ne bi bio izvađen oduzele bi mu se ruke, noge i govor i na kraju bi umro", istaknuo je dr. Savić prije same intervencije.

Prije operacije pacijent je prošao neuropsihološko testiranje, a nakon 6 sati testiranja, neuropsihologinja dr. Gordana Tomić ustanovila je da je pacijent natprosječno inteligentan, ali i da postoji pad u kognitivnim funkcijama, pamćenju, povezivanju stvari i da je za sve to odgovoran tumor.

Pacijenta su prvo uspavali, dok mu je kirurg otvorio kost glave i isjekao moždanu opnu. Tek kada se prešlo na rad na samom mozgu liječnici su ga probudili. Zanimljivo je da tijekom operacije pacijent ne osjeća nikakvu bol, jer moždano tkivo nema živčane završetke za to.

Prilikom buđenja neuropsihologinja ga je pitala zna li gdje se nalazi, koji je dan i tko ga operira. Bez ikakvih problema je odgovorio na sva pitanja. Tijekom operacije pacijentu je pokazivala razne sličice koje je on čitao, prepoznavao predmete, imenovao ih i na taj način je kirug mogao ustanoviti događa li se nešto s njegovom motorikom ili ne. Od pacijenta je u nekim trenucima zatraženo i da pomiče ruke i noge.

U jednom trenutku tijekom operacije ipak je došlo do problema s govorom i pokretima desne ruke i noge pa je dr. Savić odmah prestao s radom. Pričekao je da se pacijent ponovo vrati u normalu, pa nastavio operirati u drugom smjeru.

Nakon gotovo četiri sata operacije tumor je u potpunosti odstranjen, a pacijent je ponovno uspavan kako bi mu zašili ranu od operacije.

"Radilo se o velikom tumoru zbog čega je mozak bio natečen. Do sutra očekujem da se u potpunosti oporavi", rekao je dr. Savić.

Video cijele operacje možete pogledati ovdje.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene