Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Opća skupština UN-a prihvatila srbijansku rezoluciju o Kosovu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Opća skupština UN-a je na prijedlog Srbije prihvatila rezoluciju kojom se od Međunarodnog suda pravde u Haagu traži savjetodavno mišljenje je li jednostrano proglašenje neovisnosti Kosova u skladu s međunarodnim pravom.

Za prijedlog rezolucije glasovalo je 77 zemalja, šest je bilo protiv, a 74 su bile suzdržane.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Bune se Rusija: UN nije odobrio napade na Gadafija Slika nije dostupna Ili će slušati ili slijedi vojna intervencija Gadafijeve snage idu prema Bengaziju, Obama mu dao ultimatum

Protiv su bile Sjedinjene Države, Albanija, Marshallovi otoci, Mikronezija, Nauru i Palau.

Od ostalih članica Vijeća sigurnosti UN, Rusija i Kina glasovale su za rezoluciju, a Velika Britanija i Francuska su bile suzdržane.

Od 27 članice Europske unije, sve su bile suzdržane izuzev Rumunjske, Grčke, Cipra, Slovačke i Španjolske.

Hrvatska je također bila suzdržana kod glasovanja. 

Island, koji je priznao Kosovo, podržao je rezoluciju Srbije, ističući 'važnost poštivanja međunarodnog prava, posebno za mele zemlje'.

Srbijanski ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić rekao je skupštini 192 članice UN-a kako će slanje zahtjeva za mišljenjem ICJ-a 'spriječiti da kosovska kriza posluži kao duboko problematičan presedan u bilo kojem dijelu svijeta gdje postoje secesionističke ambicije'.

Opća skupština UN-a sazvala je plenarnu sjednicu na zahtjev Beograda kako bi se raspravilo o prijedlogu rezolucije. U raspravi prije glasovanja, sudjelovalo je 20-ak zemalja, a približno toliko veleposlanika je nakon glasovanja obrazložilo svoju odluku.

Hrvatska nije sudjelovala u raspravi.

Rosemary di Carlo, predstavnica SAD-a u svom je istupu istaknula je 'neovisnost Kosova neopoziva', a zahtjev Srbije je ocijenila da je nepotrebnim i beskorisnim.

Od zemalja u regiji, suzdržane su bile Makedonija, BiH i Slovenija, dok je Crna Gora glasovala za rezoluciju. 'Traženje savjetodavnog mišljenja od ICJ-a je nepotrebno i beskorisno i zato će Sjedinjene Države glasovati protiv. Priznanje Kosova je neopozivo, 48 zemalja je priznalo Kosovo kao neovisnu državu, uključujući 22 od 27 članica EU', kazala je DiCarlo, izražavajući uvjerenost u nastavak procesa međunarodnog priznanja Kosova.

Velika Britanija i Francuska izrazili su protivljenje srbijanskoj rezoluciji, ističući kako ona ne pridonosi stabiliziranju regije niti približavanju Srbije EU.

Britanski veleposlanik John Sawyers ocijenio je da 'rezolucija primarno politička, a ne pravna', govoreći da je zato njegova zemlja suzdržana. Rezolucija ima za cilj 'usporiti pojavljivanje Kosova kao široko priznate međunarodne države koja preuzima svoju ulogu u međunarodnim institucijama', naglasio je Sawers. 

Neovisnost Kosova do danas je priznalo 48 zemalja, uključujući SAD i većinu članica Europske unije. Međutim, 144 zemlja članice UN-a još uvijek nisu priznale Kosovo, a jedan od ciljeva rezolucije bio je da se proces međunarodnog priznanja zaustavi, sve dok se o pitanju neovisnosti ne izjasni ICJ.

Ministar Jeremić je kazao kako će savjetodavno mišljenje ICJ-a osigurati 'politički neutralne, ali sudski autoritativne smjernice' za zemlje koje još uvijek oklijevaju s priznanjem Kosova.

Nakon prihvaćanja rezolucije, izjavio je kako je to 'veliki dan za Opću skupštinu UN-a i za međunarodno pravo' i zahvalio državama koje su glasovale za rezoluciju.

Srbijanski premijer Mirko Cvetković u Beogradu je izrazio je zadovoljstvo odlukom Opće skupštine i ocijenio kako je to još jedna potvrda da je ova diplomatska inicijativa srbijanske vlade pokazala uspjeh. Izrazio je očekivanje da će se ovakom odlukom smanjiti političke tenzije oko Kosova što će doprinijeti da se taj problem ubuduće rješava u mirnijoj atmosferi.

U Prištini su izrazili žaljenje usvajanjem rezolucije, ali je premijer Hashim Thaci naglasio kako ona ne može utjecati na neovisnost Kosova koje je, prema njegovim riječima, završen i nepovratan proces.

Očekuje se da bi postupak do donošenje savjetodavnog mišljenja ICJ-a mogao trajati jednu do dvije godine.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene