Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images

Liječnici i stručnjaci upozoravaju na izuzetno opasni trend koji je zavladao među djecom, koja završavaju u bolnicama nakon što se natječu u jedenju posebne verzije čipsa od najljuće papričice na svijetu.


Među mladima zavladao je viralni izazov pod nazivom #OneChipChallenge, zbog kojeg djeca imaju ozbiljne zdravstvene probleme.

Radi se o posebnom pakiranju čipsa kompanije Paqui, u kojem je papričica carolina reaper. Riječ je o najljućoj papričici na svijetu - 1,569,300 prema Scovilleovoj skali (sustav za označavanje ljutine čili papričica koji označava količinu alkaloida kapsaicina sadržanog u ljutoj papričici), piše New York Post.

Nastala je križanjem papričica bhut jolokia i habanero red. Tvorac ove sorte je Ed Currie. Papričica carolina reaper naraste od 100 do 120 cm u visinu.

"Od našeg čipsa jezik će vam poplavjeti" piše na stranicama kompanije Paqui, koja je izbacila ovaj čips. Na društvenim mrežama potiču ljude da u izazovu #OneChipChallenge pojedu čips i izdrže što dulje bez unošenja tekućine.

Rampa od Lego kockica Tužni roditelji i djeca: Ukradene Lego kockice u Zagrebu koje su mnogi obožavali i trebali

Ilustracija Razotkrivena tajna kostura u koferima: Uhićena žena koja je ubila dvoje djece

Svećenik, ilustracija (Foto: Kristina Štebul Fabac/Pixsell) Gnjusni zločini: Bivšem svećeniku 30 godina zatvora zbog zlostavljanja dječaka u katoličkoj školi u kojoj je radio kao učitelj

Neki su nakon izazova završili u bolnici s jakim bolovima te je zasad potvrđeno da su liječničku pomoć zatražili ljudi u Kaliforniji, Teksasu i Alabami.

Jedna tiktokerica objavila je viralan video koji prikazuje njezinu nećakinju, koja je završila u bolnici nakon izazova.

Škole u Georgiji i Coloradu upozoravaju roditelje na taj izazov te ističu kako sve više učenika izostaje s nastave jer im nije dobro nakon što su sudjelovali u izazovu s ljutom papričicom.

"Nemojte to raditi. I jedan čips može izazvati velika oštećenja", upozorava liječnik Gaylord Lopez iz Georgije dodajući da je jedan učenik pao u nesvijest nakon što je pojeo čips. 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju