Svećenik, ilustracija (Foto: Kristina Štebul Fabac/Pixsell)
Svećenik, ilustracija (Foto: Kristina Štebul Fabac/Pixsell) Foto: Kristina Štebul Fabac/Pixsell

Španjolski vrhovni sud u utorak je osudio bivšega svećenika na 30 godina zatvora zbog zlostavljanja sedmero maloljetnika u katoličkom internatu prije gotovo deset godina kad je ondje radio kao učitelj.


Optužbe o svećeničkom zlostavljanju djece i moguća prikrivanja zločina od strane Crkve posljednjih su se mjeseci pojavili u Španjolskoj, godinama nakon što su slični skandali poljuljali Crkvu u drugim zemljama, kao što su SAD, Irska i Francuska.

Vezani članci Kardinal Jean-Pierre Ricard Kardinal priznao da je zlostavljao djevojčicu: "Prije 35 godina ponašao sam se prijekora vrijedno, imala je 14 godina" Ilustracija "Mama, ne mogu više": Majka dječaka (8) kojeg su vršnjaci brutalno pretukli u dječjoj igraonici otkrila potresne trenutke

Vjerska tijela u središnjoj pokrajini Ciudad Real raspopila su svećenika 2019. te su slučaj prijavila tužiteljima nakon interne istrage zlostavljanja koje je počinio dok je podučavao dječake tinejdžerske dobi.

U presudi stoji da je iskorištavao svoju poziciju kako bi neprimjereno dodirivao genitalije dječaka, kao naprimjer kroz igru u bazenu, ili u privatnim sobama praveći se da obavlja medicinski "pregled".

Sud je donio presudu da su dodirivanja bila "očito seksualne naravi".Također je odredio da muškarac plati kaznu od 52 920 eura i kompenzaciju od po dvije tisuće eura svakoj žrtvi.

Novine El Pais u prosincu su izvijestile o više od 1200 navodnih slučajeva svećeničkog zlostavljanja tijekom sedam desetljeća, te je parlament posljedično ombudsmanu države zadao da provede istragu.

Ombudsman Angel Gabilondo kazao je u izvješću u utorak da je njegov ured pomogao već 201 žrtvi, većinom muškarcima, tijekom prvih dvaju mjeseci istrage čiji će zaključci biti predstavljeni parlamentu.

Španjolska Katolička crkva kazala je početkom 2022. da je duboko potresena zbog zlostavljanja te da će surađivati s vlastima na otkrivanju, pomoći i naknadi štete žrtvama.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju