Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Moguće je

Odlične vijesti pokazuju da se trud isplati: Ugrožena vrsta udvostručila populaciju

Tigar u Indiji
Tigar u Indiji Foto: Afp
Odlične vijesti dolaze iz Indije gdje je ugrožena vrsta tigra više nego udvostručila populaciju. Projekt je započeo prije više desetljeća i konačno je donio rezultate.

Tigrovi su nekoć lutali prostranstvima Azije, a početkom 20. stoljeća njihov je broj iznosio čak 100.000, prije nego što je vrsta pala na rub izumiranja. Do 2006. njihova populacija u Indiji, domu većine preostalih divljih tigrova na svijetu, pala je na rekordno nisku razinu od samo 1411 jedinki.

No čini se da su se desetljeća truda za očuvanje konačno isplatila. Indijski tigrovi su se od tada više nego udvostručili, dosegnuvši 3167 prošle godine, prema posljednjem popisu tigrova objavljenom u nedjelju. To je oko 70 posto svjetske populacije divljih tigrova, koja iznosi oko 4500, prema podacima Svjetske zaklade za prirodu (WWF). Tigrovi danas okupiraju tek sedam posto teritorija koje je nekoć bilo njihovo stanište.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna KAZNENA PRIJAVA Iz barke grabljama lovio zabranjenu deliciju pa ga uhvatili: Prijeti mu zatvorska kazna do tri godine

Ponovno oživljavanje indijskih tigrova predstavlja trijumf za zaštitnike prirode i tračak nade za druge zemlje koje se bore za povećanje broja divljih životinja. Izvješće je objavljeno zajedno s proslavom obilježavanja 50. godišnjice projekta Tigar, vladinog programa očuvanja pokrenutog 1973. godine, piše CNN.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna U VIŠE NAVRATA KOME SMETAJU? Krivolovci kod Nina ustrijelili više zaštićenih i rijetkih ptica

"Imamo tisuće godina povijesti vezane uz tigrove. Tigar se smatra našim bratom u mnogim plemenima. “Bolja budućnost za čovječanstvo moguća je samo kada su naši okoliši zaštićeni i naša biološka raznolikost se nastavlja širiti", rekao je premijer Narendra Modi u obraćanju u nedjelju.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene