Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

O svemu su obaviještene policija, inspekcija zaštite prirode te Hrvatska agencija za okoliš i prirodu, a vijest o slučaju krivolova došla je i do IMPEL-a, europske mreže inspektora zaštite prirode.


Udruga BIOM izvijestila je danas da je u krivolovu u blizini Nina u posljednjih mjesec dana ustrijeljeno više rijetkih i zaštićenih vrsta ptica.

Vezani članci Pomorska policija, ilustracija (Foto: Dino Stanin/PIXSELL) Kod Palagruže policija uhitila trojicu Talijana zbog krivolova Šareni golubovi Neki ih zovu letećim štakorima, a oni su plemenite ptice koje dolaze u mnogo boja i oblika

"Mali labud, dva tjedna nakon što je zabilježen početkom siječnja, usmrćen je sačmom. Nekoliko dana ranije, na istom mjestu usmrćene su i utve (iz porodice pataka), također rijetke te strogo zaštićene ptice u Hrvatskoj", istaknula je u priopćenju udruga BIOM.

Jedinka vrste mali labud (Cygnus columbianus) nađena je uginula 24. siječnja u okolici Nina, na istoj lokaciji gdje je viđena poćetkom siječnja, pojašnjavaju iz udruge. Ptica je poslana u Zagreb gdje je napravljen rendgenski snimak koji je pokazao da se u tijelu labuda nalaze zrna sačme koja su najvjerojatniji uzrok uginuća.

"Ovo je bilo tek šesto zabilježeno opažanje malog labuda u Hrvatskoj u zadnjih 50 godina. Prilikom tih šest opažanja je zabilježeno ukupno 12 ptica, odnosno to je bila 12. ptica", navela je u priopćenju dr. Jelena Kralj iz Zavoda za ornitologiju Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU).

Vijest o opažanju te ptice početkom siječnja brzo se proširila među ljubiteljima ptica u Hrvatskoj i susjednim zemljama te su mnogi promatrači ptica posjetili Nin i okolicu.

Međutim, osim uginule jedinke malog labuda promatrači ptica su zabilježili i odstrijeljene jedinke utve. Utva (Tadorna tadorna) je malobrojna vrsta te je 2016. zabilježeno prvo gniježđenje te vrste u Hrvatskoj, i to na otoku Pagu. U udruzi BIOM kažu kako je moguće da su odstrijeljene utve upravo one koje su se lani jedine gnijezdile u Hrvatskoj.

O svemu su obaviještene policija, inspekcija zaštite prirode te Hrvatska agencija za okoliš i prirodu, a vijest o slučaju krivolova došla je i do IMPEL-a, europske mreže inspektora zaštite prirode, ističu u udruzi BIOM.

Ovi slučajevi usmrćivanja rijetkih ptica u kratkom vremenskom razmaku upućuju na zaključak da krivolovci, unatoč prijavama i izlascima policije na teren, i dalje nesmetano djeluju na području Nina, naveo je biolog Vedran Lucić iz Udruge BIOM.

u Udruzi smatraju kako je neophodno uspostaviti bolju povezanost policije, lovne inspekcije, inspekcije zaštite prirode, veterinara, Hrvatske agenciju za okoliš i prirodu, te nevladinih organizacija da se problem krivolova na ptice počne rješavati na razini cijelog sustava. Udruga BIOM ima više od 300 članova i 15 djelatnika. (Hina)