Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Novoizabrani glavni tajnik UN-a Ban Ki-Moon izjavio je u petak da je duboko počašćentime što je izabran na čelo UN-a te se obvezao da će nastaviti djelo Kofija Annana kojeg će naslijediti 1. siječnja.


U obraćanju predstavnicima 192 zemalja članica Opće skupštine, Ban se obvezao da će nastaviti djelo Kofija Annana kojeg će naslijediti 1. siječnja.

Vezani članci Sudan (Foto: AFP) - 4 Vijeće sigurnosti UN-a najavilo krizni sastanak o vojnom puču u Sudanu: Liječnici pozvali na opći štrajk, ugašeni internet i mobilne mreže Evakuacija stanovnika iz Kabula - 1 Više od 22 i pol milijuna Afganistanaca je gladno: "Djeca će umirati. Stvari će postati puno gore"

"Duboko sam počašćen što sam postao drugi Azijac koji vodi ovuorganizaciju", rekao je Ban. Prvi je bio U Thanta iz Burme, glavni tajnik UN-a od 1961. do 1971.

"Prava mjera uspjeha UN-a nije u broju obećanja, već u pružanju usluga onima koji ih najviše trebaju", rekao je novi glavni tajnik.

Među prioritetima je nabrojao borbu protiv siromaštva, AIDS-a,
zagađenja okoliša, terorizma, širenja oružja masovnog uništenja i zaštitu ljudskih prava.

Govoreći o reformi UN-a, Ban je kazao da se ne može sve odjednom promijeniti. "Ali ako mudro izaberemo i radimo transparentno, fleksibilno i pošteno, napredak u nekoliko područja će dovesti do napredaka u puno drugih".

UN, koju je posljednjih godina potreslo nekoliko korupcijskih
skandala korupcije, nalazi se pod velikim pritiskom, posebice
Sjedinjenih Država koje financiraju 22 posto proračuna organizacije i žele da reformira upravu kako bi bila učinkovitija.

Ban Ki-Moon, dosadašnji južnokorejski ministar vanjskih poslova, ujedno je izjavio da rezolucija o Sjevernoj Koreji, koja će se na glasanju naći u subotu, bude "čvrsta i jasna". 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju