Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Revolucija u Egiptu

'Odlazak Mubaraka poraz je američke vanjske politike'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Prva faza egipatske revolucije je završena', rekao je za Dnevnik Nove TV Mirko Bilandžić s Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

'Prva faza egipatske revolucije je završena, to podrazumijeva odlazak jednog diktatorskog režima, oličenog u osobi Hosnija Mubaraka koji je bez ikakve stvarne miroljubive opozicije u Egiptu vladao 30-ak godina', rekao je Bilandžić.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Klupko se odmotava PREDSJEDNIKOV KRUG LJUDI Kako je Putin 'kumovao' nestanku 2 milijarde dolara Slika nije dostupna Izuzetno velika stvar NAJVEĆE OTKRIĆE U POVIJESTI Sve najbitnije o aferi 'Panama Papers'

>> UŽIVO: Milijun Egipćana slavi na trgu Tahrir, žele civilnu vlast

>> Pobuna u Egiptu se širi, vlast prijeti vojskom

Bilandžić je rekao da je egipatskom narodu očigledno dosta takvog načina vladanja te da je 17-dnevni bunt bio uvod u definitivni odlazak tog režima.

'Ono što je možda zanimljivo, a i ne baš potpuno beznačajno jest da, ako usporedimo s povijesnim kontekstom, očigledno je da će ipak egipatski lider otići mirim putem, za razliku od ranijih razdoblja kada se to događalo u klasičnim atentatima i kada su egipatski lideri, bez obzira bili u poziciji ili u opoziciji, ubijali', rekao je Bilandžić. Dodao je kako je to novina za to područje.

Bilandžić tvrdi da će to izazvati definitivno restrukturiranje političkih i društvenih odnosa Egipta. 'Doći će do jačanja Muslimanskog bratstva koja je jedina stvarna opozicija, iako je riječ o zabranjenoj stranci koja je na posljednjim izborima kroz kontekst nezavisnih kandidata osvojila 20 posto glasova. Definitivno će se ovog trenutka raditi o jačanju te jedne koncepcije unutar političkog islama', objasnio je Bilandžić.

'U novim uvjetima doći će do redefiniranja odnosa unutar Egipta, ali i globalnih odnosa'

'Mubarakov odlazak puno toga znači. Odlazak Mubaraka je poraz američke vanjske politike koja je posljednjih 30 godina itekako pružala podršku Egiptu i njegovom lideru', rekao je Bilandžić. 'U kontekstu hladnoratovskih strateških odnosa na tom području Egipat je u Saudijskoj Arabiji definitivno bio ne samo američki saveznik već i garant stabilnosti u kontekstu arapsko-izraelskih odnosa', dodao je.

'U novim uvjetima to će izazvati redefiniranje zbog same promjene situacije unutar Egipta i, naravno, doći će do redefiniranja globalnih odnosa, prije svega i u kontekstu araposko-izraelskih odnosa, ali i u kontekstu tog cijelog područja bliskoistočnog područja', zaključio je Bilandžić.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene