Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Odbijen zahtjev za izuzeće vijeća na suđenju za Ovčaru

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Okružni sud u Beogradu, kao neosnovan, odbio je zahtjev obrane optuženih za ratni zločin na Ovčari 1991. godine, za izuzeće sudskog vijeća Specijalnog suda za ratne zločine u Beogradu, te bi ponovljeno suđenje optuženima trebalo početi u utorak.

U ponedjeljak ujutro u pismenom podnesku kojim je zatraženo izuzeće sudskog vijeća, čiju je prošlogodišnju presudu ukinuo Vrhovni sud Srbije, bilo je navedeno kako 'postoje opravdane okolnosti koje izazivaju sumnju u nepristranost predsjednika i članova sudskog vijeća'. 

Pročitajte i ovo Opća skupština Ujedinjenih naroda (Foto: AFP) Nema mogućnosti veta Nastavak izolacije Rusije: Sjednica Opće skupštine UN-a o ruskoj invaziji na Ukrajinu i humanitarnoj pomoći Slika nije dostupna Prijetnje beogradskoj predsjednici sudskog vijeća

Sudsko je vijeće - prema mišljenju obrane optuženih - 'iskazalo svoje preduvjerenje o krivnji optuženih, što je za posljedicu imalo brojno i drastično kršenje kaznenog postupka'.

Ukinutom prvostupanjskom presudom na maksimalnu kaznu od 20 godina zatvora osuđeni su nekadašnji zapovjednik TO Vukovara Miroljub Vujović i njegov zamjenik Stanko Vujanović, te zapovjednik paravojne jedinice 'Leva Supoderica' Milan Lančužanin, kao i Predrag Milivojević, Predrag Dragović, Ivan Atanasijević, Đorđe Šošić i Miroslav Đanković, svi zbog maltretiranja i ubijanja ratnih zarobljenika na Grabovu kod Ovčare.

Na 15 godina zatvora osuđeni su Vujo Zlatar, Jovica Perić i Milan Vojnović, dok je Predrag Madžarac osuđen na 12 godina zatvora, Nada Kalaba - zbog ubojstva jednog zarobljenika ispred hangara na Ovčari - na devet godina zatvora i Goran Mugoša, zbog premlaćivanja zatvorenika ispred hangara i samom hangaru, na pet godina zatvora.

Marko Ljuboja i Slobodan Katić oslobođeni su optužbe, uslijed nedostatka dokaza da su sudjelovali u maltretiranju i ubijanju ratnih zarobljenika.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene