Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nezadovoljni presudom

Očekuju se masovne demonstracije diljem Egipta

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Egipatski prodemokratski borci koji su 2011., potaknuli pobunu i pad predsjednika Hosnija Mubaraka pozvali su na velike prosvjede u utorak poslije podne nezadovoljni preblagom sudskom kaznom svrgnutome predsjedniku i oslobađanjem krivnje njegovih sinova i suradnika.

Sud u Kairu osudio je u subotu Mubaraka te bivšeg ministra unutarnjih poslova Habiba el-Adlija na doživotni zatvor zbog suučesništva u ubojstvu oko 850 prosvjednika koji su početkom 2011. tražili Mubarakov silazak s vlasti nakon 30-godišnje vladavine. Sud je oslobodio krivnje dvojicu Mubarakovih sinova i šestoricu bivših visokih dužnosnika sigurnosti.

Tužiteljstvo se žalilo na presudu koja nije označila nijednu osobu izravno odgovornom za smrt stotina prosvjednika.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Državni udar u Egiptu VIDEO POGLEDAJTE TRENUTAK PRIVOĐENJA svrgnutog egipatskog predsjednika Mursija! Slika nije dostupna Kaos u Kairu Egipat na rubu: Mursiju curi vrijeme, vojska planira suspenziju ustava

>> Prosvjednici okupirali Kairo nezadovoljni presudom Mubaraku

Udruge za zaštitu ljudskih prava drže da je oslobađanje šestorice visokih sigurnosnih dužnosnika ruganje pravdi što može potaknuti kulturu nekažnjavanja u policiji.

Prodemokratske udruge pozvale su na prosvjede u 17 sati po srednjoeueropskom vremenu.

Presuda je izrečena između dva kruga predsjedničkih izbora na kojima će se 16. i 17. lipnja sučeliti islamistički kandidat Mohamed Morsi i dužnosnik iz bivše vlade Ahmed Šafik. Obojica su obećala nastavak 'revolucije' u ponedjeljak navečer u Kairu obraćajući se tisućama prosvjednika u Kairu. (Hina)
 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene