Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Doživotan zatvor nije dovoljan

Prosvjednici okupirali Kairo nezadovoljni presudom Mubaraku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Veliki Trg Tahrir u središtu Kaira u nedjelju ujutro još je uvijek bio ispunjen s više stotina prosvjednika protiv oslobađanja šest nekadašnjih visokih dužnosnika sigurnosti na suđenju Hosniju Mubaraku, osuđenom na doživotni zatvor.

Dio njih prespavao je pod šatorima ili na tlu pošto se približno 20.000 osoba okupljalo prethodnog dana i do kasno u noć na tom trgu.

Pravosuđe je osudilo u subotu bivšeg predsjednika i njegova ministra unutarnjih poslova Habiba el-Adlija na doživotni zatvor iako je tužitelj tražio smrtnu kaznu.

Sud je oslobodio šest nekadašnjih visokih dužnosnika sigurnosti kojima se sudilo za smrt 850 osoba tijekom ustanka protiv Mubarakova režima početkom 2011.

Dva Mubarakova sina, Ala i Gamal, nisu osuđeni iako ih se optuživalo za korupciju.

Pročitajte i ovo Okupljeni prosvjednici u Rusiji Opresija se nastavlja VIDEO Stotine uhićenih u prosvjedima zbog smrti Alekseja Navaljnog: Privedeni i novinari Viktor Orban Šokantne ostavke "Ovako dalje više ne može": Javnost je bijesna, Orban uzdrman skandalima

>> Hosni Mubarak osuđen na doživotni zatvor!

Nezadovoljni presudom koju drže preblagom, a napose nezadovoljni slobodom za bivše Mubarakove suradnike, Egipćani su prosvjedovali i u drugim većim gradovima. U Aleksandriji se okupilo između 4.000 i 5.000 ljudi, ua Ismailiji kod Sueskog kanala oko 1.500.

'Ili ćemo postići pravdu za svoje mučenike, ili ćemo i sami umrijeti poput njih', izvikivali su okupljeni na trgu Tahrir u Kairu. 'Ako mislite da je stari režim pao, varate se. Izvorna verzija režima je u prijenosu', pisalo je na jednom transparentu.

Prosvjednike je podržao i islamistički kandidat Muslimanskog bratstva za predsjednika Egipta Mohamed Morsi koji je presudu nazvao 'farsom'. Muslimansko bratstvo podržalo je prosvjede protiv presude koja je izrečena prije drugog kruga za predsjedničke izbore predviđene 16. i 17. lipnja.
 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene