Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Obrambeni štit SAD-a i u Rusiji?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rusija bi mogla biti domaćin zajedničkom obrambenom raketnom štitu na vlastitom teritoriju ako Sjedinjene Države promijene svoje planove za sustav na ruskoj granici, objavio je u petak visoki ruski vojni izvor.

Američki predsjednik George W. Bush je telefonski razgovarao sa svojim ruskim kolegom Vladimirom Putinom te mu je ponudio konzultacije o svom planu da postavi radarsku postaju u Češku i raketnu bateriju u Poljsku.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Rumunjska prihvatila presretače Rusija kritizira nedostatak napretka oko proturaketnog štita Slika nije dostupna Mega štit VIDEO: Ovako će izgledati 100-godišnje rješenje za Černobil

Službeni Washington tvrdi da je taj sustav potreban kao obrana od odmetničkih država poput Sjeverne Koreje i Irana. Rusija odbacuje taj argument i tvrdi kako štit prijeti njenoj sigurnosti.

Prema neimenovanom ruskom vojnom izvoru, konzultacije bi mogle dovesti do toga da Washington svoj sustav promijeni u kolektivni obrambeni sustav koji bi uključivao i Rusiju.

"Za početak se moramo usuglasiti što je zapravo prijetnja, moramo imati zajedničku analizu prijetnje", kazao je neimenovani izvor.

Ako se usuglasimo da je prijetnja stvarna, dodao je, spremni smo uključiti se u obrambeni raketni štiti uz sudjelovanje Europe i SAD-a.

Prema njegovim riječima, prije godinu dana NATO i Rusija su
razgovarali o zajedničkom obrambenom sustavu, ali su ti "pregovori propali jer su očito Sjedinjene Države htjele razviti svoj jednostrani sustav".

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene