Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Obama u prednosti pred McCainom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vodeći kandidat za demokratsku predsjedničku nominaciju Barack Obama bilježi prednost od osam posto glasova pred Johnom McCainom, vjerojatnim republikanskim kandidatom na izborima u SAD 4. studenoga, u novom ispitivanju Instituta Zogby.

Obama, kojeg nakon pobjede na predizborima u Oregonu samo 70-ak delegata za konvenciju dijeli od broja 2.026 koliko ih je potrebno za nominaciju, u travnjskom ispitivanju Zogbya bio je izjednačen s McCainom, dok u svibanjskom dobija 48 posto glasova registriranih birača, prema 40 posto za McCaina.

Pročitajte i ovo Nožem usmrćen mladi Splićanin - 2 privedena trojica braće Nakon napada u Splitu ubojica je ostao pokraj žrtve držeći nož u ruci: Čuje se kako netko viče "zovi hitnu", a on samo stoji na mjestu Odvjetnici Mate Matić i Dubravka Krklec nakon stravičnog požara VIDEO Odvjetnici otkrili za što se tereti Bedu: "Ovo je nešto neobično..."

Ispitivanje je također pokazalo da je Obama povećao prednost u odnosu na Hillary Clinton na 26 postotaka, udvostručivši prednost iz travnja, što je još jedan dokaz da su se demokrati počeli okupljati oko Obame i pripremati za bitku s McCainom na općim izborima.

"Obama je vrlo uspješno prevladao teška razdoblja i brzo se oporavio, a i jako mu je dobro išlo kod neovisnih birača", ocijenio je direktor instituta John Zogby, komentirajući rezultate ispitivanja.

U ispitivanju Gallup instituta, također objavljenom u srijedu, Obama ima znatno manju prednost pred McCainom s 47 prema 44 posto glasova.

U odnosu na Hillary Clinton, Obama i kod Gallupa ima dvoznamenkastu prednost, ali također znatno manju, od 11 postotaka, s 53 prema 42 posto glasova.

Ciklus demokratskih predizbora završava se 1. lipnja u Portoriku i 3. lipnja u Montani i Južnoj Dakoti. Vodstvo stranke najavilo je da bi se nakon toga, tijekom lipnja trebala donijeti odluka o predsjedničkom kandidatu kako bi stranka ujedinjena išla na Nacionalnu konvenciju 25. kolvoza u Denveru, Colorado.

Republikanska nacionalna konvencija, na kojoj je senator iz Arizone John McCain jedini kandidat za nominaciju, održava se 1. rujna u St. Paulu, Minnesota.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene