Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Amazonska prašuma

Novo pleme: Tek otkriveni, a prijeti im uništenje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jednom od posljednjih plemena, s kojima moderna civilizacija dosad nije ostvarila kontakt, opasno prijeti modernizacija.

Duboko u amazonskim prašumama i blizu brazilske granice s Peruom, napravljene su ove fotografije plemena bez imena i vlastitog jezika, prenosi agencija Reuters. Napravila ih je brazilska agencija za odnose s domorodačkim stanovništvom FUNAI, a svijetu ih prikazala organizacija Survival International iz Londona, koja se bavi pravima domorodačkog stanovništva.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Istraga u srcu Amazone Kopači zlata masakrirali pleme? "Hvalili su se da su sasjekli tijela i bacili ih u rijeku" Slika nije dostupna Ugrožavaju ih drvosječe Najugroženije amazonsko pleme štite TENKOVI!

Pleme sa fotografija locirano je pored rijeke Envira, koja je jedna od brojnih pritoka rijeke Amazone. U istoj regiji nalazi se 50 plemena s kojima moderan čovjek dosad još nije ostvario kontakt. U svijetu, pretpostavlja se, ukupno postoji možda oko stotinu plemena, koja moderna civilizacija još nije dotakla.

Fotografije su napravljene još prošle godine, a puštene su u javnost kako bi se skrenulo pozornost na nezakonito rušenje i eksploatiranje stabala na peruansko-brazilskoj granici amazonske regije. Peru se nalazi pod žestokim kritikama zbog dopuštanja rudarskim i naftnim kompanijama da eksploatiraju područja prašume, ne mareći za lokalna plemena i devastirajući učinak na njihov način života i kulturu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene