Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Jednom od posljednjih plemena, s kojima moderna civilizacija dosad nije ostvarila kontakt, opasno prijeti modernizacija.


Duboko u amazonskim prašumama i blizu brazilske granice s Peruom, napravljene su ove fotografije plemena bez imena i vlastitog jezika, prenosi agencija Reuters. Napravila ih je brazilska agencija za odnose s domorodačkim stanovništvom FUNAI, a svijetu ih prikazala organizacija Survival International iz Londona, koja se bavi pravima domorodačkog stanovništva.

Vezani članci Slika nije dostupna Kopači zlata masakrirali pleme? "Hvalili su se da su sasjekli tijela i bacili ih u rijeku" Slika nije dostupna 'Kontakt s nama ne bi im donio ništa dobro, tko zna što misle da naš zrakoplov jest'

Pleme sa fotografija locirano je pored rijeke Envira, koja je jedna od brojnih pritoka rijeke Amazone. U istoj regiji nalazi se 50 plemena s kojima moderan čovjek dosad još nije ostvario kontakt. U svijetu, pretpostavlja se, ukupno postoji možda oko stotinu plemena, koja moderna civilizacija još nije dotakla.

Fotografije su napravljene još prošle godine, a puštene su u javnost kako bi se skrenulo pozornost na nezakonito rušenje i eksploatiranje stabala na peruansko-brazilskoj granici amazonske regije. Peru se nalazi pod žestokim kritikama zbog dopuštanja rudarskim i naftnim kompanijama da eksploatiraju područja prašume, ne mareći za lokalna plemena i devastirajući učinak na njihov način života i kulturu.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju