Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Jednom od posljednjih plemena, s kojima moderna civilizacija dosad nije ostvarila kontakt, opasno prijeti modernizacija.


Duboko u amazonskim prašumama i blizu brazilske granice s Peruom, napravljene su ove fotografije plemena bez imena i vlastitog jezika, prenosi agencija Reuters. Napravila ih je brazilska agencija za odnose s domorodačkim stanovništvom FUNAI, a svijetu ih prikazala organizacija Survival International iz Londona, koja se bavi pravima domorodačkog stanovništva.

Vezani članci Spaljivanje Amazonske prašume (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Brazil šalje vojsku radi zaštite Amazonije - Aktivisti optužuju predsjednika Bolsonara da potiče zločinački lobi ilegalnih drvosječa Slika nije dostupna Kopači zlata masakrirali pleme? "Hvalili su se da su sasjekli tijela i bacili ih u rijeku"

Pleme sa fotografija locirano je pored rijeke Envira, koja je jedna od brojnih pritoka rijeke Amazone. U istoj regiji nalazi se 50 plemena s kojima moderan čovjek dosad još nije ostvario kontakt. U svijetu, pretpostavlja se, ukupno postoji možda oko stotinu plemena, koja moderna civilizacija još nije dotakla.

Fotografije su napravljene još prošle godine, a puštene su u javnost kako bi se skrenulo pozornost na nezakonito rušenje i eksploatiranje stabala na peruansko-brazilskoj granici amazonske regije. Peru se nalazi pod žestokim kritikama zbog dopuštanja rudarskim i naftnim kompanijama da eksploatiraju područja prašume, ne mareći za lokalna plemena i devastirajući učinak na njihov način života i kulturu.