Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Novi zakon u Venezueli izaziva prosvjede

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Novi zakon o obavještajnim službama koji je venezuelski predsjednik Hugo Chavez donio dekretom izaziva prosvjede organizacija za zaštitu ljudskih prava koji tvrde da bi taj zakon mogao omogućiti teška kršenja građanskih sloboda i postati sredstvo gušenja neposluha.

Chavez kaže da će zakon o obavještajnim i protuobavještajnim službama pomoći Venezueli da otkrije i neutralizira prijetnje nacionalnoj sigurnosti, među ostalim eventualne pokušaje atentata ili urote kojima bi se kanila potaknuti vojna pobuna.

Pročitajte i ovo Europska iskaznica za osobe s invaliditetom Šok za mnoge ''Dobili smo iskaznicu za osobe s invaliditetom, a dijete je zdravo'': Provjerili smo o čemu se radi Ilustracija Kazna prije zločina Zbog drakonskog zakona ljude će moći uhititi i prije nego što počine zločin: "Rezultat bi bio orvelovska noćna mora"

No aktivisti za zaštitu ljudskih prava upozorili su jučer da taj zakon krši pravo osumnjičenika na pravedno suđenje i na obranu.

Prema zakonu koji je Chavez prošli tjedan nametnuo dekretom stanovnici Venezuele koji odbiju doušničku suradnju s obavještajnim agencijama mogu dobiti i do četiri godine zatvora. Snage sigurnosti smiju prikupljati dokazni materijal prisluškivanjem bez sudskoga naloga, a vlasti mogu zatajiti dokaz od odvjetnika obrane ako ocijene da je to u interesu državne sigurnosti.

"Među ostalim problemima u vezi s ovim zakonom jest i taj što osumnjičeniku može biti uskraćeno pravo na obranu, ato je neprihvatljivo", rekao je Carlos Correa, čelnik Provee, venezuelske skupine za ljudska.

Chavez trdi da njegov zakon neće umanjiti ničija prava ili slobode te da spada u "okvir izrazitog poštovanja ljudskih prava".

Taj socijalistički čelnik koji često optužuje Sjedinjene Države za špijunažu kaže da je zakon izmijenjen kako bi se suzbili američki pokušaji prikupljanja podataka o njegovoj vladi.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene