Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Novi potres pogodio je obalu Ekvadora.


Novi potres jakosti 6,2 stupnjeva pogodio je obalu Ekvadora, javlja Reuters. Za sada nema izvještaja o posljednicama potresa koji se dogodio samo nekoliko dana nakon potresa u kojem je život izgubilo više od 500 ljudi.

Više od 4600 ozlijeđenih u subotnjem potresu

Vezani članci Potres na Baniji Dva slabija potresa probudila stanovnike na Baniji: "Stresao se krevet i ormari", "Glasna tutnjava pa snažan udar!" Sisak nakon potresa Pljačkaju se stanovi u potresom razorenoj Baniji: Policija objavila što su kradljivci sve odnijeli iz zgrada u Sisku

Nakon subotnjeg potresa spasilačke ekipe i dalje tragaju za nestalima ispod ruševina.

Ukupno je pronađeno 525 tijela, od kojih je 518 identificirano, priopćio je ured državnog odvjetnika.

Među poginulima je najmanje 11 stranaca: tri građanina Kolumbije, tri Kube, dva Kanade te po jedna žrtva iz Dominikanske Republike, Britanije i Irske.

Više od 4.600 ljudi je ozlijeđeno, a više od stotinu se još vode kao nestali u potresu jakosti 7,8 koji je u subotu razorio zgrade i ceste te prekinuo dovod električne energije, priopćile su vlasti. Najgore je pogođena pokrajina Manabi i gotovo sve žrtve su tamo stradale.

Predsjednik Rafael Correa procjenjuje da bi obnova mogla koštati milijarde dolara i potrajati "mjesecima, godinama".

Ekvadorski ministar vanjskih poslova Guillaume Long je rekao da 13 zemalja pruža pomoć, a da je na terenu 654 međunarodnih stručnjaka.

Potres u Ekvadoru dogodio se nakon dva velika i smrtonosna potresa koji su od četvrtka pogodili Japan. Obje su zemlje smještene na seizmički aktivnom "vatrenom prstenu" u Pacifiku, no američki geofizički institut smatra da potresi na dva tako udaljena područja vjerojatno nisu povezani. (Hina/Ma.B.)